本项目位于2019 年3月开放的让·努维尔设计的卡塔尔国家博物馆(NMoQ)内。Koichi Takada Architects作为室内设计的主要参与者,完成了包括博物馆礼品店和儿童礼品店在内的多个空间。博物馆礼品店面积174平方米,儿童礼品店面积97平方米。 NMoQ是世界上第一个同时获得LEED金级和4星可持续性评级的国家博物馆。

As a key participant in the interior design of Jean Nouvel’s National Museum of Qatar which opened in March 2019, we completed several spaces including the Museum Gift Shop and the Children’s Gift Shop. The floor area of the Museum Gift Shop is 174-square meters, while the Children’s Gift Shop measures 97-square meters. The NMoQ is the first national museum in the world to receive both a LEED Gold and a 4-star sustainability rating.

▼室内空间概览,Overview of the interior ©Tom Ferguson

在与客户卡塔尔博物馆主席Sheikha Al Mayassa Al Thani交谈后,设计师在沟通后的基础上延展客户的想法,并参观了位于卡塔尔中部的Dahl Al Misfir(光之洞)。这个闻名卡塔尔的洞穴是由发出微弱磷光的纤维石膏晶体形成的。礼品店的设计利用了高耸、弯曲和分层的木质饰面,如同一个自然光从上方投入的沙漠洞穴,让人产生关于光之洞的联想。

▼光之洞,Dahl Al Misfir ©KOICHI TAKADA ARCHITECTS

Developing his ideas on the basis of conversations with the client Sheikha Al Mayassa Al Thani, Chairperson of Qatar Museums, we visited the Dahl Al Misfir (Cave of Light) which is located in central Qatar. This cave, known to all Qataris, is formed from fibrous gypsum crystals that give off a faint phosphorescent glow. The Gift Shop design makes use of soaring, curved and layered wooden surfaces and does indeed recall a desert cave with natural light coming from above, as is the case in the Dahl Al Misfir.

▼如同沙漠洞穴一般的室内空间,The interior that looks like a cave in the desert ©Tom Ferguson

▼由地面看向天花板,A view from the ground floor to the ceiling ©Tom Ferguson

▼展示架近景, Close of the display shelf ©Tom Ferguson

超过40000根源于欧洲的可持续性橡木采用 3D 建模软件设计,在意大利进行 CNC(计算机数字控制)生产,并按编号顺序插入肋状钢结构中。在本项目中,设计师与让·努维尔的复杂建筑设计合作,就像博物馆建筑本身一样,室内空间从卡塔尔的沙漠景观中汲取灵感。

No less than 40,000 individual pieces of sustainably sourced European oak were designed with 3D modelling software, CNC (Computer Numerical Control) production in Italy, and inserted in numbered order into a rib-like steel structure. We worked in this instance with the complex architectural design of Jean Nouvel. Like the building itself, our spaces draw on the desert landscape of Qatar for their inspiration.

▼木质天花近景,Close shot of the ceiling ©Tom Ferguson

▼由天花看向地面展示空间,A view from the ceiling to the ground floor ©Tom Ferguson

转载请注明出处!

发布/宙书网

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。