HEIMA建筑师设计的135平方米的池畔小屋位于立陶宛北部的大型休闲建筑群。该项目选址在一片丘陵山谷的中心区域,靠近场地水源,与其他建筑相距较远。场地的独特性在一定程度上决定了建筑的表现形式——以三角形为平面的建筑,响应周围的自然景观。

The 135 sq. m. Pool house by HEIMA architects is part of a larger complex of recreational buildings located in northern Lithuania. The location of the building was chosen slightly away from the rest of the complex in the central part of a hilly valley near an existing water basin. The uniqueness of the site partly dictated the architectural expression – the triangle plan-shaped building responds to all the natural views around it.

▼建筑外观, exterior view © Norbert Tukaj

▼建筑鸟瞰,aerial view © Norbert Tukaj

▼三角形平面的建筑, the triangle plan-shaped building © Norbert Tukaj

厚重的坡屋顶是这栋建筑的主要元素,与无框圆角窗形成鲜明对比。通透的外围窗户使人产生屋顶悬浮在空中的感觉。三根支撑起屋顶结构的木柱不仅起到了承重的作用,而且丰富了室内的细节。120厘米高的横梁和繁复的屋顶桁架等木质结构为室内营造了特殊的氛围,也使人联想到立陶宛民族的居住传统。

The main element of this house is the heavy archetypal roof which contrasts with the frameless rounded corner windows. The transparency of the windows around the entire perimeter creates the impression of the roof hanging in the air. The structure supporting the roof is made up of three wooden columns, which are not only load bearing but also serve as interior details. Accompanied by 120-centimetre height beams, and repetitive roof trusses, the wooden structure not only creates an atmosphere for the inside but also reminds of ethnic Lithuanian house-building tradition.

▼厚重的坡屋顶,the heavy archetypal roof © Norbert Tukaj

▼环绕建筑外围的通透窗户,the transparent windows around the entire perimeter © Norbert Tukaj

▼支撑屋顶的木柱,wooden columns supporting the roof structure © Norbert Tukaj

▼木柱细节,details of the wooden columns © Norbert Tukaj

此外,周边还设有供户外活动的一个10米长的游泳池,一片小沙滩和烧烤区。从池畔小屋的内部可以看到木制的屋顶,中央的天窗为室内提供额外的自然光。建筑的灰棕色调遵循“与自然无界”的理念。室内空间与建筑外部形态的反差,通过遵循相同颜色-材料主题的现代内部空间得以展现。室内动线围绕三元素——壁炉、厨房岛台和公共设施的核心区域设计,为建筑外围留出空余。

Additionally, a 10-meter length pool, a little sand beach and a BBQ zone were built nearby for outside activities. From the inside of the poolhouse wooden roof comes into notice. With a skylight in the center, it provides additional natural light. The grey-brown color palette of the building follows the “no boundaries with nature” idea. Internal spaces contrasting with external shapes are revealed through a modern interior that follows the same color-material motif. The movement inside happens around three elements – the fireplace, the kitchen island and the central volume of the utility space, leaving the perimeter of the building completely free.

▼户外区,the outdoor area © Norbert Tukaj

▼与自然无界,“no boundaries with nature” © Norbert Tukaj

▼木制屋顶和天窗,wooden roof with a skylight in the center © Norbert Tukaj

▼壁炉、厨房岛台和公共设施的核心区域,the fireplace, the kitchen island and the central volume of the utility space © Norbert Tukaj

大面积的宽窗消除了室内外的空间界限,舒适放松的室内环境使人们在一年四季都能享受建筑、游泳池和周边环境。

Large wide-opening windows let the line between outside and inside fade and a relaxing interior allows the building, the pool and its surroundings to be enjoyed throughout all four seasons.

▼大面积的宽窗,large wide-opening windows © Norbert Tuk

▼建筑夜晚效果,the night view of Poolhouse © Norbert Tukaj

项目名称:Poolhouse
建筑师:HEIMA architects
国家:立陶宛
年份:2022
摄影师:Norbert Tukaj

Project Name: Poolhouse
Architects: HEIMA architects
Country: Lithuania
Year: 2022
Photographer: Norbert Tukaj

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。