本项目位于青岛市崂山区的研发总部园区内,设计工作为针对研发总部大楼的共享空间进行整体设计,包括办公门厅、咖啡厅和会议共享区等公共区域。

This project is located in the Goertek Office Park, Laoshan District, Qingdao. The public space is inside the main building, including the lobby, elevator hall, café and leisure area.

▼公共空间概览,Overview of the public space ©吴清山

园区毗邻崂山景区、自然环境优美。研发总部大楼的主体建筑外部以层叠的预制混凝土构件进行建造,水平的GRC线条将场地周围的山地自然引入园区和建筑,创造了丰富的半室外活动空间。在主体建筑的内部,结构柱和剪力墙体大量采用了清水混凝土效果,力图通过结构和材料的张力表现简洁典雅的建筑空间特征。

As the office park is adjacent to the Laoshan Scenic Area and has a beautiful natural environment, the main architectural design concept is reflected by the horizontal GRC lines: in the external building façade, horizontal lines simulate the characteristics of the surrounding mountains, and introduce the nature into the building by creating a rich semi-outdoor space; in the internal space, the horizontal layers strengthen the spatial connection between various floors. In addition, fair-faced concrete is largely used in the R&D building, in order to express the simple and elegant architectural characteristics through the tension of structure and materials.

▼宽敞的休息区,An airy recreational space ©吴清山

在整个公共区域的二次改造设计中,我们最大化的尊重了原建筑的设计逻辑。通过空间整理的方式,在公共区的高大空间中创造了多层水平挑台和通高庭院,使得层与层之间互相渗透联系,并通过模拟天光的方式来增强整体空间的室外感。

The interior design of the entire public area respects the original architectural design logic by creating horizontal multi-story platforms and void patios in the tall space, and also brings an outdoor feeling by simulating the skylight.

▼建筑中庭,The atrium ©三景影像

▼建筑中庭的光盒,The light box at the atrium ©吴清山

▼位于中庭的展览台,The exhibition area at the atrium ©吴清山

▼中庭的电梯井,The elevator at the atrium ©三景影像

原建筑平面布局上,没有采取集中式的大交通核,而是由四个分散的长方体核心筒围绕出了中庭空间以及外部的开放空间。因此在公共区改造设计中,我们加强了平面布局中的离散型逻辑。以原有的结构框架为底,通过植入光盒、展览台和咖啡台组件、茶吧盒子、大台阶庭院等等一系列方形几何体,用简洁而抽象的方式重构了公共区的空间布局。

▼大台阶庭院轴测图,Axonometric drawing of the larger stairs ©MAT

The original building plan did not use a centralized traffic core, but four scattered rectangular cores surrounded the atrium space and the proliferated open space. Therefore, our design strategy is to enhance the discrete layout logic, implant a serious of square geometric bodies into the original structural frame, such as light box, exhibition hall, bar space and the larger stairs, trying to reconstruct the spatial layout by simple and abstract method.

▼大台阶庭院和咖啡厅,The larger stairs and the cafe ©吴清山

▼咖啡厅,The cafe ©吴清山

▼大台阶庭院,The larger stairs ©吴清山

▼由二层看向大台阶庭院,A view from the second floor to the larger stairs ©吴清山

▼大台阶近景,Close shot of the stairs ©吴清山

在材料语言的使用上,我们将建筑结构和交通核所采用的清水混凝土效果作为材料组织的底层逻辑,通过引进一系列冷、暖、半透明和反射性建筑材料,以凸显清水混凝土的材料美感,并为使用者带来在不同质感之间沉浸变幻的空间体验。在首层和二层的电梯厅区域,背光U型玻璃所形成的“光盒”与清水墙面形成质感对比;而接待大厅和展示区大量使用的阳极氧化铝板,则通过在不同光线下产生的漫反射效果,与清水混凝土形成呼应和映衬,其单板开缝拼接的方式呈现出材料的工艺感特征,从另一个角度也传递了科技企业的产品气质.

The material language takes the fair-faced concrete, which has been used in the structure as the fundamental logic of material organization. The usage of a series of cold, warm, translucent and reflective building materials brings abundant spatial experience and beauty. In the elevator hall area, which are on the first and second floors, the “light box” formed by the backlit U-shaped glass creates a texture contrast with the exposed concrete wall; while the anodized aluminum plates used in the main hall and exhibition area produce different diffuse reflection effects. The splicing method of the anodized aluminum plates also increases a sense of craftsmanship in the use of materials, which demonstrates the R&D headquarters temperament of technology company from another perspective.

▼光盒子背后的电梯厅,The elevator hall behind the light box ©吴清山

▼电梯厅,The elevator hall ©吴清山

▼窗边的自由讨论区,The recreational area by the window ©吴清山

公共区地面使用了产自非洲的黑色花岗岩,同样是为衬托清水混凝土墙面的所主导的灰色质感;我们在休闲茶吧、大台阶庭院和夹层平台处使用了天然木材,温暖的木质在绿色植物的配合下,为总部大楼的公共区域带来鼓励社交与分享的舒适氛围。

▼茶吧轴测图,Axonometric drawing of the tea bar ©MAT

The floor of the public area uses black granite produced in Africa, it also used to coherence to the dominant gray texture of the fair-faced concrete wall. We also use natural wood for the material of leisure space, tea bar and the large stairs, as well as the mezzanine platform, embellishing a warm and pleasant leisure space in the R&D building.

▼茶吧概览,Overview of the tea bar ©吴清山

在本次空间改造设计中,我们尝试将通常用于建筑外部材料——如清水混凝土、阳极氧化铝板、U型玻璃和花岗岩等等运用到了建筑内部。一方面希望通过新介入材料的原始质感来延续和凸显建筑空间中原本存在的简洁感和空间抽象性,另一方面希望以新功能空间的营造来进一步模糊建筑的内外边界,试图在建筑的内部创造出仿佛在城市中漫游的室外感。

▼夹层轴测图,Axonometric drawing of the mezzanine platform ©MAT

We applied the building materials which are normally used for the exterior- such as fair faced concrete, anodized aluminum plates, U-shaped glass and granite, etc., into the interior of the R&D building. On the one hand, the properties of materials could help to highlight the simplicity of the tall space inside the building; on the other hand, it also blurs the definition of space inside and outside of the building, aiming to create an outdoor sense in the entire public area.

▼夹层入口,The entrance of the mezzanine platform ©吴清山

▼夹层内的休息区,The recreational area at the mezzanine platform ©吴清山

▼电梯井背后的休息区,The seatings behind the elevator hall ©三景影像

▼一层轴测图,Axonometric drawing of the first floor ©MAT

▼二层轴测图,Axonometric drawing of the second floor ©MAT

▼一层平面图,Plan of the first floor ©MAT

▼二层平面图,Plan of the second floor ©MAT

▼剖面图01,Section 01 ©MAT

▼剖面图02,Section 02 ©MAT

项目名称:歌尔全球研发总部公共区
设计单位:MAT超级建筑事务所
主持建筑师:唐康硕、张淼
项目建筑师:王飞宇
设计团队:刘友鹏、谭小丹、佟斯洋、刘慧贤、王一然(设计表达)、张文婧禹(设计表达)
项目周期:2020.04-2020.12
项目业主:歌尔科技有限公司
项目地址:山东省青岛市崂山区松岭路
建筑面积:3500m2
建筑材料:阳极氧化铝板、U型玻璃、黑色花岗岩
建设单位:上海邑通建筑装饰工程有限公司
二次结构设计:青岛腾远设计事务所有限公司
建筑摄影:吴清山、三景影像

Project Name: Public Space of Goertek Global R&D Headquarters
Architecture/ Interior Design: MAT Office
Lead Architect: TANG Kangshuo, ZHANG Miao
Project Architect: WANG Feiyu
Design Team: LIU Youpeng, TAN Xiaodan, TONG Siyang, Liu Huixian, WANG Yiran(Architectural Drawing), ZHANG Wenjingyu(Architectural Drawing)
Design and Construction: 2020.04-2020.12
Project Client: Goertek
Project Location: Shandong Qingdao, Laoshan District
Built Area: 3500 m2
Design Material: Anodized aluminum plate, U-shaped glass, Black granite
General Contractor: Shanghai Hooyi Architectural Decoration Engineering Co., Ltd.
Secondary Structure Design: Qingdao Tengyuan Design Institute Co., Ltd.
Photographer: WU Qingshan, TRI-Images

发布 | 宙书网

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。