背景
Background

扬州运河三湾风景区位于扬州古运河南段,是扬州主城构建“北游瘦西湖,南游三湾”的城市文旅新格局中的重要一极,也是江苏建设大运河国家文化公园的先行示范区。

▼ 项目概览,Overview ©格境设计

Yangzhou Canal Sanwan Scenic Spot is located in the southern section of Yangzhou Ancient Canal, which is an important pole in the new pattern of urban culture and tourism of the main city of Yangzhou, “Slender West Lake in the North, Sanwan in the South”. It is also the pilot demonstration area for Jiangsu to build the Grand Canal National Cultural Park.

▼ 扬州主城文旅格局图,Cultural and Tourism Pattern of Yangzhou Main City ©格境设计

明代以前的运河三湾段(原名宝塔湾)河道平直、流速快,不利于船行,后在明代扬州知府郭光富的带领下由直取弯,进而形成三道水湾而得名“三湾”。解放后的三湾逐步发展为扬州城南的工业区,2008至2017年又逐渐由工业区蜕变为生态公园。2018年,三湾景区被重新定位为扬州南部的文旅核心,景区发展迎来新的契机,也迎来更高的要求,其中滨水空间改造工作成为景区提升的关键一步。

Before the Ming Dynasty, the Sanwan Section of the Canal (formerly known as Pagoda Bay) was straight and fast, which was not conducive to sailing. Later, under the leadership of Guo Guangfu, Magistrate of Yangzhou in the Ming Dynasty, the Canal was turned from straight to form three water bays, so as to get the name “Sanwan”. After liberation, Sanwan has gradually developed into an industrial zone in the south of Yangzhou, and it has gradually changed from an industrial zone to an ecological park from 2008 to 2017. In 2018, Sanwan was repositioned as the cultural and tourism core of southern Yangzhou. The development of the scenic spot ushered in new opportunities, but also demanded higher requirements, among which the waterfront space transformation has become a key step to improve the scenic spot.

▼ 运河三湾段在历史上经历了四个发展时代,The Sanwan Section of the canal has experienced four eras of development in history ©格境设计

场地
Site

本项目所改造的东岸滨水空间是三湾景区的主入口,也是运河面向城市的重要界面;其改造面积3.71公顷,岸线长度约750米。

The eastern waterfront space transformed by this project is the main entrance of the Sanwan Scenic Spot and the important interface of the Canal facing the city. It has an area of 3.71 hectares and a coastline of about 750 meters.

▼ 运河三湾景区概念规划与本项目位置,Conceptual planning of canal sanwan scenic spot and project location ©格境设计

▼ 场地现状:临水不亲水、游人与运河无法互动,Site Status: Waterfront but not Water-Friendly, Visitors Cannot Interact with the Canal ©格境设计

 

方案
Scheme

改造以“还河于民”为宗旨,以“藏画运河、文隐三湾”为理念展开设计,旨在打造三湾滨水空间改造的样板区。

With the purpose of “Returning the River to the People” and the concept of “Picturesque Canal and Culture Hidden in Sanwan”, the transformation aims to create a model area for the transformation of Sanwan waterfront space.

▼ 设计总平面,General design plan ©格境设计

设计以“开放——植入——串联——点睛”为策略,重点开放全线滨水界面,植入“运河客厅”和“运河舞台”两处主题空间,并以绿道和滨水步道串联片区内外部交通,点缀多个与运河共融的特色节点。

The design focuses on opening full waterfront interface with the strategy of “opening-introducing-connecting-embellishing”. Two theme spaces, “Canal living room” and “canal stage”, are introduced, and greenways and waterfront walkways are used to connect the internal and external traffic of the area, embellishing a number of characteristic nodes that are integrated with the canal.

▼ 方案手绘鸟瞰图,Hand-drawn aerial view of the scheme ©格境设计

 

改造成果
Transformation Results

1.还河于民的水岸空间
Waterfront Space That Returns the River to the People

运河客厅:东入口原场地空间与交通秩序混乱,改造中移植了轴线上原有的遮挡视线的部分乔木,将原有中央草地完全打开,保证运河视线和广场轴线互通,并简化了游线。

▼场地重要节点改造前后的场景对比 ©格境设计
Scene comparison before and after transformation of important nodes of the site

Canal Living Room: The original site space and traffic order of the east entrance was chaotic. In the transformation, part of the original trees on the axis that block the view were transplanted, and the original central meadow was completely opened to ensure the interconnection between the canal view and the axis of the square, and simplify the travel line.

▼运河客厅局部鸟瞰,Aerial view of partial canal living room ©格境设计

▼特选朴树与草地花境组合,透景运河又营造中间层次,Special combination of hackberries and meadow flower field makes landscape penetration of the canal but also creates an intermediate level ©格境设计

▼驳岸处植物做减法,绿道后退、滨水界面形成缓坡,The plants on the revetment are reduced, the greenway recedes, and the waterfront interface forms a gentle slope ©格境设计

▼亲水栈道系统与缓坡入水的驳岸相结合,The water-friendly walkway system is combined with the revetment with gentle slope into the water ©格境设计

运河舞台:利用波影长廊、草阶看台和运河背景围合成一个面向运河的主题空间。

Canal Stage: A theme space facing the canal is formed by using the wave shadow gallery, the grass terrace and the canal background.

▼ 运河舞台局部鸟瞰,Aerial view of partial canal stage ©格境设计

▼ 开放的运河舞台与运河、湿地与大运塔形成完整画面,The open canal stage,canal, wetland and dayun tower form a complete picture ©毛连成

 

2.因地制宜的环境利用
Environmental Utilization according to the Conditions

设计妥善留存并利用了现状马尾松林、水杉林和岸边垂柳,实现现状环境的价值最大化。

The design properly retains and utilizes the current masson pine forest, metasequoia forest and weeping willow on the shore to maximize the value of the existing environment.

▼ 改造中留存的三片乔木林带,The three arbor belts retained in the transformation ©格境设计

▼ 采用保留、嵌套与补植三种方式,强化植物与运河的场景互动,Retention, nesting and replanting are adopted to strengthen the scene interaction between plants and canals ©格境设计

▼ 绿道与现状水杉林带相融合,The greenway is integrated with the current metasequoia forest belt ©格境设计

 

3. 层次丰富的生态策略
Various Ecological Strategies

改造前的岸线僵直,没有实现水岸应有的生态效益。设计通过岸线进退和缓坡湿生植物带处理,恢复河岸的亲水与生态多样。在保持75%的绿地率基础上,使用透水沥青、嵌草汀步和架空栈道等透水铺装,进一步减少地表径流。

Before transformation, the shoreline was rigid and did not realize the due ecological benefits of the waterfront. It is designed to restore the water-friendliness and ecological diversity of the river bank through the treatment of the shoreline advance and retreat and the gentle slope wet plant belt. After maintaining a green land rate of 75%, permeable asphalt, embedded grass steps and aerial walkway are used to further reduce surface runoff.

▼ 生态化的驳岸改造,保证河岸的亲水与生态多样,Ecological revetment transformation ensures the water-friendliness and ecological diversity of the riverbank ©格境设计

▼草坡入水的自然驳岸结合水生植物缓冲带,保证河岸的亲水与生态多样,The natural revetment of the grassy slope into the water combines with the buffer zone of aquatic plants to ensure the hydrophilic and ecological diversity of the riverbank ©格境设计

▼利用天然凹地配置湿生植物,营造卵石花溪,The natural concave area is configured with wet plants to create a pebble flower stream ©格境设计

 

4.岸河互动的细节表达
Details on Bank-River Interaction

利用场地的软硬交界面、高差界面和形象立面,进行趣味细部表达,强化岸河互动的空间感知。

The soft and hard interface, height differences interface and image facade of the site are used to express interesting details and strengthen the spatial perception of bank and river interaction.

▼ 波浪造型的曲线坐凳和嵌草台阶,呼应运河和大运塔的韵律,Wavy curved benches and embedded grass steps echo the rhythm of the canal and the tower ©格境设计

▼种植池边界,采用波浪状的软硬穿插过渡,The boundary of the planting pool uses a wavy soft and hard interlaced transition ©格境设计

▼嵌草台阶与汀步,让植物与活动空间自然交融,Embedded grass steps and stepping stones allow plants to blend naturally with activity space ©格境设计

▼ 涟漪台阶,呼应水岸线边界,同时实现台阶与坐凳两用,Ripple steps echo the boundary of the shoreline, and simultaneously realize the dual use of steps and benches ©格境设计

▼粉黛乱子草与台阶穿插,形成富有亮点的季相景观,Muhlenbergia capillaris and steps are interspersed to form a bright seasonal landscape ©毛连成

▼ 轻盈的波影长廊与带状草阶一起打造漂浮在绿地上的活动空间,The light wave shadow corridor and the stripped grass steps together create an activity space floating on the green space ©格境设计

▼ 围合看台与运河舞台,通透的造型与环境充分融合,Enclosed stand and canal stage are fully integrated with environment with transparent styles ©格境设计

项目名称:扬州运河三湾景区东岸滨水空间改造
项目类型:文化景区改造
设计方:GED格境建筑景观设计有限公司
公司网站:http://www.gedesign.com.cn
联系邮箱:office@gedesign.com.cn
项目设计:2019年
完成年份:2020年
设计团队:江哲炜、许立南、张蕾、顾曼媛、钱景、曹赟、刘莉、季玉琪、叶素娟、张莉、朱珏、胡阳阳、陈灵斐、黄成鹏、张俊杰
项目地址:江苏省扬州市
改造面积:37109㎡
摄影版权:许立南,毛连成
合作方:浙江城建规划设计院有限公司
客户:扬州三湾投资发展有限公司
所获奖项:2022浙江省勘察设计行业优秀勘察设计成果风景园林设计类一等奖;
2022浙江省风景园林学会优秀园林工程奖(规划设计类)一等奖;
2022 ELA 国际景观奖年度十大景观项目

Project name:The East Bank Waterfront Space Transformation of Canal Sanwan Scenic Spot, Yangzhou
Project type:Transformation of Cultural Scenic Spot
Design:GED Architecture & Landscape Design Co., Ltd.
Website:http://www.gedesign.com.cn
Contact e-mail:office@gedesign.com.cn
Design year:2019
Completion Year:2020
Leader designer & Team:Zhewei Jiang, Linan Xu, Lei Zhang, Manyuan Gu, Jing Qian, Yun Cao, Li Liu, Yuqi Ji, Sujuan Ye, Li Zhang, Jue Zhu, Yangyang Hu, Lingfei Chen, Chengpeng Huang and Junjie Zhang
Project location:Yanghzou,Jiangsu
Project area:37109 ㎡
Photo credit: Linan Xu, Liancheng Mao
Partner:Zhejiang Urban Construction Planning and Design Institute Co., Ltd.
Clients:Yangzhou Sanwan Investment Development Co., Ltd.
Awards Received:
First Prize of Landscape Architecture Design Category of Excellent Survey and Design Achievements in Zhejiang Survey and Design Industry in 2022;
First Prize of Excellent Landscape Engineering Award (Planning and Design Category) of Zhejiang Society of Landscape Architecture in 2022;
Top 10 Landscape Projects of the Year at the 2022 ELA International Landscape Awards

发布 | 宙书网

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。