泰勒斯天空塔坐落于卡尔加里市中心,项目的落成为市中心地区引入了充足的生活和工作空间以及源源不断的活力。这座60层的多功能大楼位于轻轨和主干道的交汇处,它拔地而起、直冲云霄,扭转的姿态旨在回应建筑内从工作空间到生活空间的转变。

The Telus Sky tower creates a lively mixture of living and working spaces in the heart of Calgary city center. Situated at the intersection of light rail and arterial roads, the 60-story mixed-use tower is designed to seamlessly accommodate the transformation from working to living as the tower takes off from the ground to reach the sky.

▼项目概览,overall view of the project © Laurian Ghinitoiu

如今的卡尔加里市中心已经发展成为一处典型的北美城市中心,一群企业大楼被周边的低密度郊区住宅包围。汽车成为了人们日常生活中必不可少的一部分,日复一日地穿梭在市中心与城郊住宅区之间,市中心千篇一律的规划使该地区在晚上人们下班回家后变得空空如也。而在本项目中,通过将住宅堆叠在办公大楼上方,BIG事务所在卡尔加里市中心创造出一座多样化的建筑,使其全天候都有活动发生。

▼分析图,analysis diagram © BIG

Downtown Calgary has developed as a typical North American city center with a cluster of corporate towers surrounded by a periphery of low-density suburban homes. The car is an essential part of everyday life moving people in and out of the city, with the programmatic uniformity of the downtown leaving the area empty at night as people return home. By stacking the homes on an office tower, Telus Sky generates a programmatically diversified building with activity throughout the day.

▼项目与周边城市环境鸟瞰,aerial view of the project and surrounding urban environment © Laurian Ghinitoiu

▼项目顶视图,top view of the project © Laurian Ghinitoiu

▼塔楼整体鸟瞰,aerial view of the project © Laurian Ghinitoiu

▼立面鸟瞰近景,closer aerial view of the facade © Laurian Ghinitoiu

底层的设计保持了与周边建筑的正交性,借由底层平面对角线的移动创造出像素化的立面,进而形成了大量的住宅露台与阳台空间。建筑的平面布局从最理想的办公空间过渡到最舒适的住宅空间,这个过程同时也生成了优雅的曲线外观轮廓。现有的高架桥交通网络与项目以及相邻的换乘站交织在一起。从外观上看,建筑宛如一座垂直的峡谷,半公共空间由底部楼层一直向上延伸扩展。像素化的立面仿佛融化了一般,剥落的立面开口则变身为绿植的安身之所。

▼分析图,analysis diagram © BIG

By remaining faithful to the orthogonality of the ground floor, the diagonal shift creates a pixelation of the façade, forming terraces and balconies for the residences. The smooth transition from the ideal floor plate of the office to the optimal floor plate of the residences, generates an elegantly curving silhouette. A network of skybridges enters where the building meets the neighboring building, an existing switching station. A vertical canyon expands the semipublic network upwards. The tiles on the wall of the adjacent façade seem to melt and peel open as pockets for plants.

▼项目远观,viewing the project at distance © Laurian Ghinitoiu

▼由街心公园看塔楼,viewing the tower from green space © Laurian Ghinitoiu

▼街道视角,street view of the project © Laurian Ghinitoiu

▼由历史建筑看塔楼,viewing the project from historical buildings © Laurian Ghinitoiu

在主入口上方,立面的“像素”超越了场地的限制,创造出一系列横跨角落的檐篷、露台以及休息室。在夜晚,艺术家Douglas Coupland创作的、面积达16万平方英尺(约14864.5平方米)的艺术装置“北极光”照亮了塔楼的南北立面,将建筑变身为卡尔加里最大的公共艺术作品。

Above the main entrance, the pixels of the façade extend beyond the site limits, creating a series of canopies, terraces and lounges interwoven across the corner. At night, a 160,000 sq ft art installation ‘Northern Lights’ by Douglas Coupland lights up the north and south façades of the tower making it the largest public art piece in Calgary.

▼“像素化”的立面效果,”Pixelated” facade effect© Laurian Ghinitoiu

▼外观细部,details of the facade © Laurian Ghinitoiu

▼仰视塔楼,looking up to the tower © Laurian Ghinitoiu

设计强调建筑的功能性;对于业主Westbank集团以及这座城市来说,居民的福祉至关重要;设计旨在为大楼内的居民提供最高水平的自然采光、最优化的能源效率;同时,降低建筑内水资源的消耗,并采用当地采购的建筑材料。作为LEED白金级建筑,Telus Sky能够为其居民提供良好的自然通风,保证室内随时充满新鲜空气;和当地同类塔楼建筑相比,本项目享有更为理想的自然采光,以及更少的水资源以及其他资源的消耗;并在建造和运营过程中,尽可能地使用了当地材料,进而降低了材料运输成本、减少了建筑的碳足迹。在喧闹拥挤的城市中心环境中,天空塔的屋顶花园以及4到6层绿色露台为人们提供了一处能够获得片刻喘息的空间。

▼充满绿植的楼梯中庭,stairway atrium filled with greenery © Laurian Ghinitoiu

▼入口大厅,entrance hall © Laurian Ghinitoiu

▼通透立面与充足社交空间,transparent facade with ample social space © Laurian Ghinitoiu

▼咖啡厅,cafe © Laurian Ghinitoiu

Underscoring the functional design of the building, it was critical for Westbank and the city for Telus Sky to provide holistic benefits for its inhabitants, including: the highest levels of natural light, optimized energy efficiency, reduced water consumption, locally sourced materials, and access to transit. A LEED Platinum building, TELUS Sky provides 100% fresh indoor air supply and the highest levels of natural light in the Calgary market; consumes less water and other resources than comparable towers; and in its construction and operation, sourced materials locally. Respite from the urban environment of downtown can be found via the rooftop garden as well as vegetated terraces on the 4th, 5th, and 6th levels.

▼公寓室内概览,overall view of the apartment © Laurian Ghinitoiu

▼阳台享有壮阔景观视野,the balcony enjoys a magnificent view © Laurian Ghinitoiu

“Telus Sky的设计旨在无缝地适应建筑内部从工作空间到生活空间的功能转变,以及从地面到天空的形态转变。这座多功能塔楼的基座以及底部楼层秉承了简洁规整的几何设计理念,进而形成了高效的大型工作空间布局。随着建筑的上升,楼板逐渐缩小,墙体也由平面边缘后退,因此造就了细长的住宅形态以及错落的阳台空间。秉承着相同的处理手法,立面肌理从建筑底部的光滑玻璃演变为凹凸有致的三维立体几何形态。最终两种设计元素在本项目中完美统一,以简洁合理的直线表达出富有女性气质的曲线轮廓。从远处看,Telus塔包围在一众石油公司的摩天大楼中,就如同一位站在一群牛仔中的女士,亭亭玉立、婀娜多姿。”BIG创始人兼创意总监Bjarke Ingels说道。

“Telus Sky is designed to seamlessly accommodate the transition from working to living as the tower takes off from the ground to reach the sky. The base and lower floors of the mixed-use tower are clean and rectangular, resulting in large efficient layouts for workspace. As the building rises, the floor plates gradually reduce in size, stepping back to provide slender residential floor plates with nested balconies. In a similar fashion, the texture of the façade evolves from smooth glass at the base of the building to a three-dimensional composition of protrusions and recesses. The resultant form expresses the unification of the two programs in a single gesture—rational straight lines composed to form a feminine silhouette. Surrounded by blocky skyscrapers occupied by petroleum companies, Telus stands like a lady in a cluster of cowboys.” Bjarke Ingels, Founding Partner and Creative Director, BIG.

▼夜景,night view © Laurian Ghinitoiu

▼底部沿街空间夜景,night view of the street space at the bottom © Laurian Ghinitoiu

▼模型,model © Laurian Ghinitoiu

▼示意图,diagram gif © Laurian Ghinitoiu

PROJECT DATA
Name: TELUS SKY TOWER
Code: WBC
Date: 08/07/2020
Program: Commercial
Status: Completed
Size in m2: 70725
Project type: Commission
Client: Westbank Projects Corp., Telus, Allied Development Corp.
Collaborators: BIG IDEAS, DIALOG, Integral Group, Glotman Simpson Consulting Engineers, LDMG Building Code Consultants, Gunn Consultants, Bunt & Associates Consulting Engineers, RSI Studio, Luxigon, BVDA Façade Engineering LTD, Morrison Hershfield
Location Text: Calgary, Canada
Location: (51.0518,-114.051)
Awards: 2020 CTBUH Award of Excellence Winner, 2021 CTBUH Award of Excellence Winner
ADDITIONAL FILES
PROJECT TEAM
Partner In Charge: Bjarke Ingels, Thomas Christoffersen
Project Manager: Christopher White, Carl MacDonald
Project Architect: Stephanie Choi, Michael Zhang
Project Designer: Iannis Kandyliaris
Team: Alex Wu, Barbora Srpkova, Beat Schenk, Benjamin Caldwell, Benjamin Johnson, Brian Rome, Bryan Hardin, Carolien Schippers, Choonghyo Lee, Chris Gotfredsen, Daisy Zhong, David Spittler, Davide Maggio, Deborah Campbell, Dennis Harvey, Douglas Alligood, Elena Bresciani, Florencia Kratsman, Gaurav Janey, Haoyue Wang, Ho Kyung Lee, Iris van der Heide, Isshin Morimoto, Ivy Hume, Jakob Lange, Jan Leenknegt, Jennifer Phan, Julie Kaufman, Justyna Mydlak, Ku Hun Chung, Manon Gicquel, Mateusz Rek, Maya Shopova, Megan van Artsdalen, Michael Zhang, Mike Evola, Peter Lee, Quentin Stanton, Sun Yifu, Tara Hagan, Terry Lallak, Tianqi Zhang, Yaziel Juarbe, Yoanna Shivarova
Project Leader, Interiors: Francesca Portesine
Team, Interiors: Agne Rapkeviciute, Christopher White, Cristian Lera, Jack Lipson, John Kim, Lina Bondarenko, Nicholas Coffee

发布 | 宙书网

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。