本项目位于Ansião村中心的一块略微倾斜的土地上。该地块有两座破败的小房子,长期无人打理,本地村民从未想过要翻新并重新利用它们。考虑到规划一座与相邻建筑没有任何联系的现代房屋很难与周围的环境相协调,设计者有意地将住宅的内部空间隐藏在其墙壁和大门之后,避免在初看之下显得突兀。

In the historic centre of the village of Ansião, on a slightly sloped land, Casa Âmago emerges. The plot had two small houses in ruins, with no architectural interest, and as such, renovating them was not an option. However, it wouldn’t be in harmony with the surroundings to plan a contemporary house with no connection to the neighbouring buildings. Thus, the first glimpse of this house does not give away what is beyond the wall and gate.

▼住宅外观,exterior view of the house © Hugo Santos Silva

本项目为一座一层建筑,有一个大的中央庭院,建筑主题从这个核心庭院展开到所有其他空间组织。“Âmago”的意思就是精髓、中心、核心、焦点,也代表了这个中央庭院作为房子核心的空间地位。

▼轴测图,axonometric drawing ©Bruno Dias Arquitectura

A one-floor building, with a large central patio, the core from which the theme unfolds into all the other spaces and organisation. “Âmago” means marrow, centre, core, focal point, and this central patio works as the main point of the house.

▼庭院概览,overview of the garden © Hugo Santos Silva

▼庭院局部,the garden © Hugo Santos Silva

▼由庭院看向建筑,a view from the garden to the building © Hugo Santos Silva

正门位于东侧,无论是步行还是乘车到达,主厅都会将客人直接带到社交区、客厅、厨房和烧烤区。沿着这条轴线客人可以找到技术和服务室区域,例如健身房、书房、自助洗衣室、服务卫生间和杂物间。

The main entrance is located on the east, whether reached on foot or by car, the main hall takes you directly to the social area, livingroom, kitchen and barbecue area. Along this axis you can find the technical and service room areas, such as the gym, study, launderette, a service toilet room and a utility room.

▼连通建筑入口和庭院的步道,walkway connects the entrance to the garden © Hugo Santos Silva

所有这些空间都通向北侧的露台,让自然光和通风直接进入室内。社交区位于西侧花园,带来了自然的午后和傍晚光线,是一天中人们最享受空间的时段。烧烤区是这所房子里必不可少的空间,因为它为屋主与朋友的社交互动提供了特殊空间。

All these spaces lead to a patio on the northern side, allowing natural light and ventilation. The social area, set on the west side and onto a garden, brings in a natural afternoon and early evening light, the time when people most enjoy the space. The barbecue area is an essential space in this house, as it provides a privileged social interaction with friends.

▼露台,the patio © Hugo Santos Silva

▼泳池,the swimming pool © Hugo Santos Silva

在客厅里,人们会发现一件专门为此设计的家具,隐藏着一个独立空间,从而确保用户的隐私。其中两间卧室和套房向西面向花园。第三间卧室、共用浴室和私人浴室向东面向中央庭院。私人宿舍的两个浴室设施都有一个露台,可以让自然光线自然深入创造一个更舒适的空间。

In the living room you will find a piece of furniture that was specifically designed for this space, which hides the private quarters, thus ensuring privacy to users. Two of the bedrooms and the suite are turned west onto the garden. The third bedroom, the shared bathroom and the private bathroom are turned east towards the central patio. Both bathroom facilities of the private quarters have a patio, which allows for natural light and a more pleasant space.

▼客厅,the living room © Hugo Santos Silva

▼餐厅,dining room © Hugo Santos Silva

▼洗手间,the bath room © Hugo Santos Silva

房屋采用正交布局,与屋顶带有圆形露台的钢筋混凝土板形成鲜明对比。在本项目的大部分空间中,木材的存在赋予了它们独特的个性化触感,并指向核心区域——中央庭院。

The house is organised in an orthogonal layout, which contrasts with the organic roof slabs in reinforced concrete, with circular patios. The presence of wood in most of the spaces of “Casa Âmago”, gives a unique and personal touch to them, flowing into the core area – the central patio.

▼走廊,the corridor © Hugo Santos Silva

▼平面图,plan ©Bruno Dias Arquitectura

Project: 2018
Constrution: 2022
Client: Bruno Dias e Fernanda Santos
Location: Rua Almirante Gago Coutinho, nº 158
Area: 765,00 m²
Arquitecture: Bruno Dias Arquitectura
Project team: Bruno Lucas Dias, Tânia Matias, Cristiana Henriques,
Building Company: Montoconfra
Plumbing / Eletricity: Canalizações Alvorgense
Carpentry: MCJADuarte
Floors: Paumarc
Coating Materials: Carlos Silva e Miguel Ferreira
Metalworking: Jolusilva
Photography: Hugo Santos Silva

发布 | 宙书网

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。