成都自带一种慵懒的包容,除了风水养人,新商业带来的生机也养出了一片别样的盎然绿意,城南的大源中央公园就在可见地发生着变化,逐渐发展为融汇市井与潮流的新乐土。 在这片新的城市森林中,Pronounced Design希望透过新作品Rainy & Winy餐酒吧,为周边的人们打造一个公园里的明亮客厅。

A relaxed and accommodating city, Chengdu’s vitality stems from its cultivation of new businesses. Regular Park, located in the south of the city has been visibly changing, gradually developing into an oasis that blends the urban with the trendy. In this new urban forest, Pronounced Design hopes to create a welcoming living room in the middle of Central Park through their new work, Rainy & Winy Bistro.

▼门店外观概览,the exterior ©李浚文

餐酒吧的外立面抽象地谱写竹林明快的韵律感,门头的镀锌板不仅以现代风格平衡了竹子的野生感,也正好切割出竹节的形状,“竹子“顶部的倒角令人想起小时候的竹制家具,清新的浅绿色呼应了窗外竹之翠,也让整个店面在视觉上充满色彩记忆点。

The façade of the restaurant abstractly portrays the rhythmic tranquility of a bamboo forest. The galvanized wall panels not only balance the wild nature of the bamboo theme with a modern touch, but also serve to create the shape of the bamboo joints. Reminiscent of bamboo furniture of the past, the fresh light-green color of the bamboo pillars brings back nostalgic memories for all those who encounter the fresh green façade.

▼入口大门近景,close shot of the entrance ©李浚文

我们将店铺的门脸向外延伸,希望给公园带来一个全新的公共空间,一个内外融合并欢迎所有人的地方,一个新老成都人聚集交流的场所。窗台和门框选用了质朴的原木材质,欢迎大家在木窗台浅坐小酌,对话眼前的自然风景。隔窗而望,玻璃窗的另一面联通着内部相对应的座位区。推门而入是更为温暖的空间氛围,深浅不一的木质元素和柔和灯光提升了整个空间的温度。设计师还特别定制了与窗台门框木材相呼应的圆形脚凳,像是从同一片树林中就地取材而建的林中小屋。

By extending the storefront outward, the designer bring a new public space to the park; a place where all are welcome and where young and old can gather together to share stories. The window sills and door frames are made from rustic wood, creating a welcoming atmosphere of natural scenery. Looking through the window, the warmth of the seating area are enhanced by the wooden elements and soft lighting. Pronounced Design also customized round footstools that echo the wood of the window sills and door frames, completing the rustic ‘cabin in the woods’ look of the bistro.

▼室外座椅近景,close shot of the outdoor seatings ©李浚文

▼门店室外座椅成为了市民公共活动空间,
the outdoor seatings provide a public recreational space for citizens ©李浚文

在整体的协调统一里,业主亦从中古家具买手店中精心挑选了几把与众不同的经典设计师椅,木质经过时间的沉淀,颜色变的愈加迷人,触摸中感知一种有别于新家具的手感。这种统一与个性的混合搭配,也让整个餐酒吧更有“会客厅”的氛围,也给顾客送上一份“椅子自由”的选择。

Apart from the pursuit of overall harmony, the owner also carefully selected several iconic designer chairs from a local vintage retailors. The wood from these chairs become more charming with time, resulting in a distinct feel. This mix and match of new and old creates a “living room” atmosphere, offering customers a free choice of personal seating.

▼室内空间概览,overview of the interior ©李浚文

▼室内窗边座椅近景,close shot of the indoor seatings by the window ©李浚文

▼由室内看向室外,a view from the interior to the exterior ©李浚文

地面的设计别具匠心,以洞石和自流平无缝拼接,在无声之处勾勒空间的隐形动线,不着声色地透露出设计的严谨。

The design of the flooring is unique, with travertine seamlessly spliced with concrete to nicely complement the wooden furniture. The subtle floor patterns outline the invisible movement of the space, silently revealing the rigor of the design.

▼卡座近景,close shot of the booth ©李浚文

▼由主餐区看向入口空间, a view from the main dining area to the entrance ©李浚文

视觉的深处,插画师龙萩的作品框出了空间中的另一种维度,艺术家用彩绘输出了关于纽约雨天的所有记忆, 画作的出现让空间更有个性,多了点亲切的连结感。业主在这家餐酒吧中倾注了自己在旅途中的心动记忆,设计师也希望借艺术和设计的力量同样为食客们带来抚慰。

Illustrating the owner’s heartfelt travels around the world, artist Long Di created a giant mural, depicting memories of rainy days in New York City, which adds another dimension to the interior space, spicing up the room while offering a connecting bond with the guests. By leveraging the power of art, the designer aims to bring life to the bistro and comfort to the diners.

▼吧台近景, close shot of the bar ©李浚文

自然和放松是这家餐酒吧诞生前的最初模样,除了提供西式菜肴,Rainy & Winy还握有一份主打自然酒的酒单,因此设计师在每一处细节中融合了天然的肌理与材质,无论你是否是成都人,来到这里就拥有一种名正言顺的松弛感。

In addition to serving Western cuisine, Rainy & Winy also features a drink list with a focus on natural wines. With that in mind, the designers have incorporated natural textures and materials in every detail throughout the restaurant, creating a sense of relaxation, whether you’re a Chengdu local or just traveling through.

▼平面图, plan ©上海诰丰建筑设计

▼轴测分析图,axonometric drawing ©上海诰丰建筑设计

项目地点: 中国,成都
面积:130平方米
主创/ 设计: 林天皓 Andy Lin
项目团队: 韩艺,王思雨
灯光:PRONOUNCED DESIGN 诰丰建筑
定制家具设计: PRONOUNCED DESIGN 诰丰建筑
墙面视觉: 龙萩 Di Long
摄影:李浚文

Location : Chengdu, China
Surface: 130 sqm
Lead Architect: Andy Lin
Design Team: Yi Han, CiCi Wang
Lighting: Pronounced Design
Customized Furniture: Pronounced Design
Furniture: Cocon
Wall Art: Long Di
Photography: Kelvin Li

发布/宙书网

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注