一家备受欢迎的咖啡馆在2016年的一场火灾中造成严重损坏。经过抢修和对剩余结构的再利用,一家全新的餐馆在这片土地上横空出世。

A popular cafe was severely damaged by fire in 2016. From the shell, a new restaurant has burst into being within the same footprint – salvaging and reusing the remaining fabric.

▼项目概览,overview of the project © Brett Boardman

Sam Crawford建筑事务所设计的帕拉马塔公园小馆包含一家餐馆和公共设施,它与河流和列入联合国教科文组织世界遗产名录的历史景观环境产生联动。

Parramatta Park Pavilion by Sam Crawford Architects includes a restaurant and public amenities and connects with the river and its extraordinary UNESCO World Heritage-listed landscape setting.

▼项目鸟瞰,bird eye view © Brett Boardman

▼项目街景,view from the street to the project © Brett Boardman

Sam Crawford解释说:“设计的核心是保留前咖啡馆建筑的原貌,以减少对重要本土和早期欧洲文物的干扰。再利用也是设计的关键一环——楼板、墙壁、砖块、许多钢制门窗和一些屋顶桁架都经过回收利用。这是一项体操运动——我们不能挖任何东西,公用设施必须保持在相同的位置,当然我们还需要满足21世纪的建筑规范。同时设计要顺应未来不断变化的需求。”

Sam Crawford explains: “The key design driver was to maintain the footprint of the former cafe building so as to avoid disturbance of significant Indigenous and early European artefacts. Reuse was also critical – the slab, walls, bricks, many steel windows and doors and some roof trusses were all recycled. It was a gymnastics exercise – we couldn’t dig anything, the utilities had to remain in the same location, and of course we needed to meet the 21st century building code. And be future proof to adapt for changing uses.”

▼项目外观,exterior view © Brett Boardman

Crawford补充道:“我们尊重该遗址的历史意义——这个公园曾长期处于达鲁格民族Burramatta氏族的领地,并与土著社区建立联系。它拥有澳大利亚现存最古老的公共建筑和工人小屋,是列入‘澳大利亚囚犯遗址’世界遗产名录的11个遗址之一。”

“We wanted to respect the layers of history of the site – the park setting has a rich period of occupation by the Burramatta clan of the Darug people and ongoing connection for the Indigenous community. It is one of eleven sites that form the ‘Australian Convict Sites’ World Heritage listing, and contains the oldest remaining public building and oldest remaining workers cottage in Australia,” added Crawford.

▼融入历史公园的建筑,the pavilion sits in harmony in its historic park setting © Brett Boardman

这座新建筑还坐落在同样毁于火灾的更衣室旧址上。其历史可以追溯到1912年取消公共洗澡的禁令,这些更衣室是为河边洗澡的人建造的。更衣室与公园的自行车道和人行道相连通,可以俯瞰Parramatta河岸游泳和野餐的旧址“小库吉”(Little Coogee)。

It also sits on the site of former dressing sheds (also destroyed by fire) for river bathers dating from circa 1912, when the prohibition of public bathing was lifted. It overlooks ‘Little Coogee’, a former swimming and picnicking spot on the Parramatta River banks. And connects to cycleways and walkways in the park.

▼与自行车道和人行道相连通,the pavilion connects to cycleways and walkways © Brett Boardman

这座开放好客的建筑设有大面积的钢架门窗和高耸的坡屋顶,不仅为室内引入自然光,而且可以欣赏到公园、河流以及远处蓬勃发展的帕拉马塔市的清晰景色。长金属屋顶采用轻质的透明材料,以引人注目的形态加强建筑内外的空间联系。西南端的半透明屋顶通过悬挑打造出一片有顶棚的室外餐饮区,增加了餐馆可招待人数,并对下午的阳光起到了遮挡作用。

Open and welcoming, the building has large steel-framed windows and doors and lofty pitched ceilings, which provide natural light and clear views of the park and river and the burgeoning city of Parramatta in the distance. The long metal roof produces a striking form with light-weight and transparent materials to increase connection between the inside and outside spaces. The translucent roof at the south-western end is cantilevered out to create an additional outside covered eating area, increasing dining capacity and giving shade from the afternoon sun.

▼坡屋顶,pitched ceilings © Brett Boardman

▼有顶棚的室外餐饮区,outdoor covered eating area © Brett Boardman

▼大面积的钢架门窗,large steel-framed windows and doors © Brett Boardman

作为景观标识的入口通道建立起从建筑到河流的视觉连接,并调和了两个坡屋顶的几何形状。特大的m设计吸引、聚集和引导顾客,同时将大树和河流的景色定格。

A strong entry portal is a marker in the landscape, providing a visual link through the building to the river, and mediating between two gable roof geometries. The oversized threshold welcomes, gathers and directs patrons and frames the view of a large fig tree and the river beyond.

▼作为景观标识的入口,a strong entry portal as a marker in the landscape © Brett Boardman

▼入口内景,interior view of the entrance © Brett Boardman

小馆内可容纳300人的Misc.餐馆因为疫情延迟到近期正式开门营业,其内部装修由Nic Graham & Associates设计工作室完成。

The pavilion now houses a 300 seat restaurant Misc. recently opened after covid delays, with an interior fitout by design studio Nic Graham & Associates.

▼餐馆概览,overview of the restaurant © Brett Boardman

▼餐馆内景,interior view of the restaurant © Brett Boardman

▼窗边视角,view by the window © Parker Blain

▼平面图,plan © Sam Crawford Architects

Client: Parramatta Park & Western Sydney Parklands Trusts
Location: Parramatta
Status: Built 2022
Project Team: Sam Crawford, Louisa Gee, Ken Warr, Allen Huang, Caitlin Condon
Builder: Grindley Interiors
Structural Engineer: Partridge
Hydraulic Engineer: InLine Hydraulic Services
Mechanical Engineer: Evolved Engineering
Electrical Engineer: Lighting, Art + Science
Landscape: McGregor Coxall
Section J Consultant: BCA Energy
Quantity Surveyor: Z & L Consulting
PCA Anthony: Protas Consulting
Interior Designer: Nic Graham & Associates
Photographer: Brett Boardman; Parker Blain

发布/宙书网

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注

评论(1)

  • דירות דיסקרטיות 2022年12月27日 下午5:25

    You ought to take part in a contest for one of the best sites on the net. I will highly recommend this blog!