本项目坐落于拉里奥哈老烟厂的通道中,是一处狭窄而细长的城市空间,并将人们的视线引导向尽头巨大的红砖烟囱。装置的创作理念旨在通过一系列富有视觉冲击力的空间立面,强调该城市缝隙空间的建筑功能,同时为老烟草厂内的建筑赋予统一性与凝聚力。

The project is located in the passage of the old Tobacco Factory of La Rioja, an urban space of narrow and elongated dimensions, filled by a monumental red brick chimney. The project restores the site to its status as a built space by consolidating the facades and giving the tobacco factory as a whole its original unity.

▼项目概览,overview © Luis Díaz Díaz

这条通道内部通过一系列3.6×3.6m的方形空间串联起来,形成了具有住宅尺度的走廊与空间序列,从而重塑了通道的概念,丰富了通道内的空间体验。

The interior is articulated through the concatenation of a series of square rooms of 3.6×3.6m that form a spatial procession of corridors and rooms of domestic character, thus reconstructing the emptiness of the passage.

▼由通道入口看向尽头的红烟囱,
viewing the red chimney at the end of the passageway from the entrance © Luis Díaz Díaz

▼由通道内部看红烟囱,
viewing the red chimney inside the passageway © Luis Díaz Díaz

▼由通道出口看红烟囱,
viewing the red chimney at the end of the passageway © Luis Díaz Díaz

每个方形空间都是露天的,并通过直线与曲线等几何平面来探索各种空间可能性,其宛如住宅般的空间尺度模糊了城市公共空间的定义,将参观者从“游客”转化为“居民”,让人们以更加深入的方式与该空间装置形成互动。

The rooms, open to the sky, explore various spatial possibilities through a rotund geometry in plan while its domestic scale, so far away from the public space of the city, moves the occupant from visitor to inhabitant, allowing the possibility of interacting with the installation in a deeper way.

▼入口立面近景,closer view of the entrance facade © Luis Díaz Díaz

▼装置与周围建筑的关系,
relationship between the device and surrounding architecture © Luis Díaz Díaz

▼材质的对比,juxtaposition of materials © Luis Díaz Díaz

▼砖材垒砌的独特空间形式,unique space form of bricks © Luis Díaz Díaz

▼地面铺设了碎砖,the floor was laid with broken brick © Luis Díaz Díaz

这些分隔出来的通道内部空间,为那些穿越它们的参观者带来了一种令人意想不到的氛围体验,同时又以空间的户外特征强调出该空间装置的公共性质。

The interior rooms provide those who pass through them with an unexpected atmospheric experience, which returns the inhabitant to an exterior condition that reminds him of the public nature of the intervention.

▼弧线与直线,arcs and straight lines © Luis Díaz Díaz

▼光影与细节,light and details © Luis Díaz Díaz

这些有着统一空间语言却又保持各自独特性的小空间,由30x30cm的热粘土砖墙围合,常见的材料迎合了大众对于工业建筑的集体想象,进而赋予了空间熟悉亲切的感官印象。此外,这些砖块既是材料单元,也组成了该装置的空间单元,重复的砖块体量,形成了立体且复杂的外观系统,将空间的构造逻辑隐藏其中。

These sort of programmatically generic but spatially specific spaces are built with 30x30cm thermo-clay bricks that give the project a familiar condition thanks to the use of a material so typical of the collective imaginary. Moreover, the brick block is both material and spatial unit of the project, generating a system of stereotomic appearance capable of veiling its tectonic logic thanks to the massiveness of its pieces.

▼亲人的空间尺度,intimate spatial scale © Luis Díaz Díaz

▼穿越通道的独特体验,unique experience through the passage © Luis Díaz Díaz

▼迷宫一般的神秘氛围,mysterious atmosphere of a maze © Luis Díaz Díaz

通道地面上覆盖着废弃的碎砖,使空间材料具有连续性,同时放缓了参观者的脚步,为人们创造出远离城市喧嚣的悠闲体验。

The floor, covered with discarded brick chips, gives the space material continuity while slowing down the passage of those who pass through it and providing a leisurely experience away from the bustle of the city.

▼砖材细部,details of the bricks © Luis Díaz Díaz

▼模型,models © Palma  + Hanghar

▼场地平面图,site plan © Palma  + Hanghar

▼平面图,plan © Palma  + Hanghar

▼剖面图,section © Palma  + Hanghar

▼剖面细部,detailed section © Palma  + Hanghar

Types of spaces
Festival Internacional de Arquitectura CONCÉNTRICO
Palma – Ilse Cárdenas, Regina de Hoyos, Diego Escamilla, Juan Luis Rivera
HANGHAR – Eduardo Mediero
Team: Jorge Mañas, Stefania Rasile
Location: Logroño, Spain
Construction: Construcciones Calleja
Bricks loaned: Cerámica Sampedro
Photos: Luis Díaz Díaz

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注