在同一片屋檐下的两家书店,利用同一栋别墅的不同房间改造而成,一家是大人的建筑书店,一家是儿童书店,它们既和谐又有微差。项目位于北京顺义,改造前是一栋坐落在湖畔密林里的单层别墅,室内由一条走廊串联若干房间,空间高度有4.8米和3.5米两种。这栋房子需要被改造成一个能同时容纳建筑书店(卷宗书店)、儿童书店(一善书店)、餐厅、画廊展厅和后勤办公的场所。

Two bookstores under the same roof are renovated from different rooms in the same villa. One is an architecture bookstore and the other is a children’s bookstore. They are slightly different but harmonious. Located in a dense forest by a lake in Shunyi, Beijing, this project is renovated from a Prairie style villa, with a inner-corridor linking several rooms. There are two kinds of interior heights: 4.8 meters and 3.5 meters. This building needed to be transformed into a space that could accommodate an architecture bookstore(Juanzong Bookstore), children’s bookstore (Yishan Books), restaurant, gallery, and office.

▼位于湖畔林间的书店,Bookstores in the Woods by the lake © 朱雨蒙

 

花园里的书店
Bookstores Surrounded by Gardens

现状建筑北侧原来的入口和车行道路直接相连,东侧与斜对面的别墅对视,西侧紧邻嘈杂的步道,建筑外围的场地没有太强的领域感。我们首先在房子的东北西三个面各加了一个院子,增添了从外部进入建筑的空间层次,这也为将来举办户外活动预留出场地。入口前院中补种了两棵树,在夏季可以提供一些树荫。原本的院墙,由于物业管理方对其高度做出了限制,于是院墙改成了长凳。西侧和东侧的两个院子,只是简单用低矮的树篱围合,尽可能保留了现状的植物。

▼改造前单层别墅的北立面&别墅起居室西南角的落地窗,The north facade of original villa & the picture windows in the southwest corner of the original living room © 朱雨蒙

The original entrance on the north side is directly connected to the driving road, the east side is facing the other villas, and the west side is close to the noisy walkway. The site around the building has little specific sense of place. We added a courtyard on the east, north and west sides, which enriched the spatial depth of approaching the building, and also reserved spaces for future outdoor activities.. Two trees were planted in the forecourt on the north to provide some shade in summer. The original courtyard wall was converted into a bench because the property management restricted its height. The two courtyards on the west and east sides are simply enclosed by low hedges, and the existing plants are preserved as much as possible.

▼改造后的入口庭院和补种的两颗大树,New forecourt and new trees © 朱雨蒙

▼改造后卷宗书店西南角连通室外庭院的折叠门,Original windows on the west were replaced with folding doors that allow people to walk through into courtyard © 朱雨蒙

 

两个书店,两种空间
Individual Bookstores, Individual Spaces

现状建筑是砖混结构,需要在保持原有承重墙和立面洞口完全不变的前提下,规划内部空间的使用。我们利用原来空间较高的门厅、客厅和餐厅,分别作为书店入口、卷宗书店的阅读区和咖啡区,同时把靠近流线尽头且空间较低的三间房间,作为儿童书店,那里既安静又私密。这样,同一个屋檐下既包含了建筑书店,又容纳了儿童书店,两者有不同的空间逻辑。我们希望建筑书店的空间是连续而外向的,儿童书店则是内向的、包裹感强的,同时两者在风格上既和谐又有微差。

The current building is a brick-concrete structure, and it is necessary to plan the use of internal space while keeping the original load-bearing walls and facade openings completely unchanged. We used the original higher foyer, living room and dining room, as the entrance lobby, the reading area and the coffee area, at the same time, the three lower rooms near the end as the children’s bookstore, where it is quiet and private. In this way, both the architecture bookstore and the children’s bookstore with individual spatial logics are contained under the same roof. The space of the architecture bookstore is continuous and extroverted, while the children’s bookstore is introverted and wrapped. These two are slightly different but harmonious.

▼原别墅起居室南面落地窗扩展为凸窗并增设的沙发座椅成为卷宗书店的阅读区,Original south window was transfered into a bay window with a sofa which become the reading area of the architecture bookstore © 朱雨蒙

 

通透连续的卷宗书店
Openness and Continuity of Architecture Bookstore

从外廊进入到门厅,视线通过餐厅隔墙上的窗洞,直接被引向室外的院子,层次一多,空间会显得更深远。我们把客厅和餐厅西南角的三面落地窗拆除,西面的两处替换成让人可以走到室外庭院的折叠门。南面的一处则向外扩展为凸窗,并设置阅读沙发,成为了建筑书店的阅读区。这样扩展了室内空间的宽度,感受也更舒展。卷宗书店和餐厅原本在空间上是连续的,通过打开的立面,又进一步将空间的连续延伸到室外。整个卷宗书店的一侧采用了木吊顶,让这片区域笼罩在同样的氛围下。同时利用吊顶的高度和板块的分割设置了空调风口,保持了室内的简洁。

Entering from the porch to the lobby, the viewing is led directly to the courtyard through the window on the restaurant’s wall, and the space will appear deeper once more layers are added. The three picture windows in the southwest corner of the original living room and dining room were removed, and the other two on the west were replaced with folding doors that allow people to walk through into courtyard. The one on the south which extends outward into a bay window with a sofa, becomes the reading area of the architecture bookstore. In this way, the interior space was expanded with more relaxing feeling. With the openable facade, the space continuity of architecture bookstore and the restaurant is further extended to the courtyard. The architectural bookstore has a wooden ceiling that also has a relaxing atmosphere, and the ends of air-conditioning and other M&E equipment are embedded between the ceiling plates.

▼卷宗书店内景,Interior of architecture bookstore © 朱雨蒙

▼卷宗书店的阅读区,The reading area of the architecture bookstore © 朱雨蒙

▼卷宗书店的书架和灯具,Furniture and Luminaire of architecture bookstore © 朱雨蒙

 

像家一样的儿童书店
A Children’s Bookstore Like Home

从门厅进入到内廊,来到了儿童书店的区域。木墙裙的饰面让空间的基调变得温暖柔和,我们希望儿童空间像家一样舒适,是可以让人坐下来的地方。儿童书店所在的三间原是别墅的卧室,我们只是拆除了卫生间的隔墙,使空间更完整,然后靠墙摆满了木制的书架,靠窗设置了长凳,房间中间放置低矮的大桌和书柜,降低了整个空间的重心,营造一种内向的包裹的氛围,无论坐在窗前还是灯下,都让人感到舒适而放松。

From the lobby, through corridor, children’s bookstore is located at the end of the corridor. The wooden winscot makes the tone of this space warm and soft. We hope that the children’s space is as comfortable as home and a place where people can sit down. There were originally three bedrooms, and we just removed the bathroom’s walls to make the space more organized. Wooden bookshelves are placed against the wall, benches are set up by the window, and low tables and bookcases are placed in the middle of the rooms, which creating an introverted and wrapped feeling by lowering the focus of entire space. Whether sitting in front of the window or under the lamp, it makes people feel comfortable and relaxed.

▼像家一样的儿童书店,A Children’s Bookstore Like Home © 朱雨蒙

▼儿童书店的书架和灯具,
Furniture and Luminaire of children’s bookstore © 朱雨蒙

 

相同的外表,不同的室内
Same Appearance, Different Inner Space

现状建筑的外立面是瓷砖贴面,品质不佳,局部也有剥落。从造价和工期角度考虑,我们决定用一层较厚的腻子弱化原有瓷砖的肌理,并制造出一些不均质和粗糙的手工痕迹,再覆盖亚光的涂料,让建筑表面没有那么呆板生硬。从湖对岸眺望,低矮建筑、朴素的外墙,和如画的风景融为一体。

The facade of the existing building is covered with ceramic tiles, which is of poor quality and peeling off in some parts. Considering the cost and construction period, we decided to use a thick layer of putty to weaken the texture of the original tiles and create some uneven and rough hand traces, then cover with a matt paint to make the building surface more vivid. Looking from the other side of the lake, the low building and plain facades blend in with the surrounding picturesque scenery.

▼与庭院连通的餐厅,Restaurant connected to the courtyard © 朱雨蒙

在一致的外表下,我们对两家书店的室内风格作了细腻的区分。人可以触碰到的家具,只有建筑书店使用了镀锌钢板,儿童书店则都是木材。二者的铺地也有差别,建筑书店使用了较为简洁的直铺,儿童书店则用人字铺增加了一点活泼感。

Under the same appearance, we made a delicate distinction between the interior of the two bookstores. Among the furniture that people can touch, the architecture bookstore uses galvanized steel sheets, while the children’s bookstore is made of wood. There are also differences in the way of floor paving between the two. The architecture bookstore uses a simple straight flooring, while the children’s bookstore uses a herringbone flooring to add a little lively tonality.

▼从餐厅望向卷宗书店的阅读区,
Looking from the restaurant to the reading area of architecture bookstore © 朱雨蒙

 

家具和灯具
Furniture and Luminaire

我们为书店设计了家具和灯具。大吊灯由镀锌钢板制成,巨大的形体可以统治整个空间氛围。足够的发光面积让光源的可视面保持柔和,上下发光,夜晚室内也有均匀的光照。卷宗书店的书架延续自我们之前为第一家卷宗书店所做的设计,自带光源,避免了在天花上安装射灯,保持了天花的相对整洁。至于儿童的书架,我们首先考虑的是如何方便儿童选书。童书有时候并不轻薄,而且常常开本很大,根据儿童身高,我们把倒数第二层设计成 “可以大致翻阅层”,我们希望比较厚重的书可以放在这一层,方便儿童挑选。较高的层都是封面朝外,方便儿童判断,家长协助拿取。最下面一层是密集摆放层。书架上部伸出弧形的挑板为照亮书架提供柔和的光源。

We designed the furniture and luminaire for the bookstore. The large pendent lamp is made of galvanized steel, and its huge form can rule the whole atmosphere of the space. The luminous area is large enough to keep the visible surface of the illuminant soft, emitting both up and down, so that there is even illumination in the room at night. The bookshelf is a continuation of our previous design for the first Juanzong bookstore, with its own illuminant, keeping the ceiling tidy without installing spotlights. As for the children’s bookshelf, our first consideration is how to facilitate children’s access to books. These books are sometimes not light, and often in large format. According to the height of children, we designed the penultimate layer as “a skimming-reading dock”. We hope that thicker books can be placed on this layer for children to choose. The books on the higher layers are with the covers facing outward, making it easy for children to find and for parents to assist in picking them up. The bottom layer is used as dense placement of books. The curved cantilever plate with embedded illuminant extending from the top of the bookshelf provides soft lighting for reading and book display.

▼隔墙上的窗洞将视线透过餐厅引向室外庭,
The viewing is led to the courtyard through the window on the restaurant’s wall © 朱雨蒙

▼总平面,Site plan ©亘建筑事务所

▼一层平面,Floor plan ©亘建筑事务所

▼一层平面 – 新旧对比,Floor plan – old and new ©亘建筑事务所

▼横剖面,Cross Section ©亘建筑事务所

▼纵剖面,Long Section ©亘建筑事务所

▼家具与灯具设计,Furniture and Luminare design ©亘建筑事务所

项目名称:北京顺义卷宗书店和一善儿童书店
项目地点:北京市顺义区
建筑、室内、家具及灯具设计:亘建筑事务所
主持建筑师:范蓓蕾、薛喆、孔锐
设计团队:刘宇洁、王鑫
施工总包: Mark/上海迈昌建设工程有限公司
灯光顾问:庞磊/LUMIA Lab
景观顾问:徐紫泰、文大中/27 05 49.16 38™XENOGENESIS
书店视觉形象设计:MORE Studio
业主:友谊万岁
类型:建筑改造、室内设计
功能:文化、零售
场地面积:829平方米
建筑面积:485平方米
设计时间:2021.07-2021.09
建设时间:2021.10-2022.02
项目状态: 建成
摄影:朱雨蒙

Project Name: Juanzong Bookstore and Yi Shan Children’s Books in Shunyi Beijing
Site: Shunyi, Beijing
Architecture/Interior/Furniture/Lighting Design: genarchitects
Principal Architects: Fan Beilei, Xue Zhe, Kong Rui
Project Team: Liu Yujie, Wang Xin
General Contractor: Mark/ Shanghai Maichang Construction Engineering co., ltd
Lighting Consultant: Pang Lei/ LUMIA Lab
Landscape Architecture Consultant: Xu Zitai, Wen Dazhong/ 27 05 49.16 38™XENOGENESIS
Bookstore Graphic Design: MORE Studio
Client: VVYY
Type: Renovation, Interior Design
Function: Culture, Retail
Site Area: 829 sqm
GFA: 485 sqm
Design Period: 2021.07-2021.09
Construction Period: 2021.10-2022.02
Status: Built
Photo Credits: Zhu Yumeng

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注