我们产出服饰,又不仅限服饰。我们⼀路关注年轻群体的动向,服饰是作为输出「work sport play」思考⽅式的⼀种载体,每个⼈社会中所扮演的角⾊,在⽇常变化中获取学习的能⼒,同时保持对⽣活的趣味好奇。

We manufacture clothing, but not simply clothing. We are always monitoring young people’s fashion trends. Clothing is a medium for spreading the “work sport play” mentality. It depicts the function that each individual performs in society, as well as the ability to learn from everyday changes while keeping a keen interest in life.

——Wassup

Wassup House新店选址广州市越秀区东山口文化创意区,由Geemo Design负责设计。基于对Wassup品牌的理念探索,我们确定了店铺的调性——“质朴”。“质朴”是谦逊的态度、真实的情感以及对自然材料有分寸的运用。受制于老建筑物业条件,临街店铺外立面仅能以饰面形式表现,但我们仍然希望室内外空间能保持着视觉上的联系。

Guangzhou’s Yuexiu District is home to the brand-new Wassup House retail location, which can be found in the Dongshankou Cultural and Creative District. Geemo Design is responsible for its creation. As a result of our investigation into the Wassup brand idea, we have determined that the atmosphere of the store will be “rustic.” A modest demeanor, genuine feelings, and the restrained application of natural materials are what are meant when we talk about “rustic.” The street-level stores’ facades can only be expressed in the form of finishes due to the existing building’s structural issues. However, we still try to keep the inside and outside spaces visually connected.

▼店铺外立面,Overview of the exterior  ©偏方摄影

退过原始建筑连廊的Wassup House咖啡档口为逛店客人以及路人提供咖啡消费场景,右侧入口内退形成的半室内半室外空间,为客人提供一处独立休憩区域,空间更有亲切感。

Shoppers and onlookers may have coffee at the Wassup House coffee shop, which is set back from the original building corridor. The entrance on the right is also moved back to create an area that is partially indoor and partially outdoor. Customers can sit apart in this section, and the place feels cozier as a result.

▼入口咖啡售卖区域,Wassup House Coffee at the entrance ©偏方摄影

▼店铺入口,The entrance ©偏方摄影

我们想用“质朴”创造出一处安静平缓的空间,抽象处理的构件和材料之间形成对比,低调不张扬,服装自然融入变化的层次中,亦是空间的主角。

We would like to develop a setting that exudes “rusticity” while maintaining an atmosphere of tranquility. Its abstract approach of components and materials contrasts with each other in a way that is subtle and does not draw too much attention to itself. The garments are organically incorporated into the shifting layers, and they serve as the primary character of the environment.

▼服装展示区,Product display ©偏方摄影

▼可移动组合陈列台,满足多种消费场景需求,Movable combination display table can meet the needs of a variety of consumer scenarios ©偏方摄影

化解原始场地狭长和采光局限,在邻接后广场陈列区采用大开窗设计,室内外环境可以进行互动,从而模糊了室内与室外之间的界限。

The short length of the original site and the restricted amount of light are eliminated, and then big apertures are created in the exhibition area that is adjacent to the plaza at the rear of the building. There is a possibility of interaction between the interior and outdoor environments, which might result in a blurring of the distinction between the two.

▼后场陈列区,Product display area ©偏方摄影

▼陈列区细部,Detailed view of product display area ©偏方摄影

楼梯不只是作为登高构件,我们希望赋予它更丰富的角色。原始粗犷的混凝土楼梯和细腻的金属扶手形成对比,成为空间景观。出于对老建筑安全性和工艺等综合因素考虑,在顺应楼梯旋转方向增加了构造柱,很遗憾在此项目中未能使用原设计经结构计算可实施的单螺旋受力结构的楼梯。

In addition to its function as a component of the stairs, we intend to invest the staircase with a more significant function. A spatial landscape is created by the contrast between the rough concrete staircase that was there originally and the elegant metal railing that was added afterwards. We added structural columns to the old building to follow the direction of the staircase’s rotation so that the building would be more secure and highlight the building’s original craftsmanship. We were not able to employ the original design of the staircase that had a single spiral force structure and could have been executed by structural calculations for this project.

▼混凝土旋转楼梯,Concrete spiral staircase ©偏方摄影

▼旋转楼梯细节,Detailed view of the staircase ©偏方摄影

顺着楼梯上行进入二层,这一空间综合了服装陈列、活动展示、试衣间,收银和储藏区域。材料和设计手法的连贯性让空间保持统一又有不同,购物体验流畅的同时也增加了感官丰富度。

If you continue up the stairs, you will reach the second story. This location houses a variety of displays, including those for apparel and events, as well as fitting rooms, a cashier, and storage places. The room is kept both united and distinct thanks to the consistency of the materials and design techniques. It makes the shopping experience more fluid while while enhancing the sensory richness.

▼二层空间内景,Arrangement of the upper-level interior ©偏方摄影

▼二层柜台近景,Detailed view of the upper-level counter ©偏方摄影

▼从室外露台望向二层室内空间,View from the outside terrace to the upper-level interior ©偏方摄影

▼试衣间区域,Fitting room area  ©偏方摄影

过道划分出的陈列和展示区依然采用了和一层后场陈列区一致的设计手法,相对独立同时又和室外保持密切联系,空间尺度在这里也更舒适。

The design strategy for the display and exhibition space that is currently utilized is the same one that was utilized for the display area that was located at the back of the first floor. It is somewhat self-sufficient while at the same time maintaining a tight connection to the outer area. This location also features a more comfortable size of space.

▼从楼梯处望向二层陈列展示区,View from the staircase to the upper-level display area ©偏方摄影

▼二层陈列展示区近景,Detailed view of the display area on the upper-level ©偏方摄影

▼由露台望向室内,View from terrace to the inside ©偏方摄影

后广场门头以单纯的几何结构形式拉通一、二层外立面整体设计考虑。预制混凝土板组成的建筑表皮自然稳重,橘色系陶砖穿插其内,稳重中透着活泼。

The design of the first and second floor facades is carried through to the rear plaza frontage, which consists of a straightforward geometric structure. The outer layer of the building is composed of prefabricated concrete slabs, which lends it a natural and reliable appearance. In contrast, the orange ceramic bricks that are scattered throughout the structure lend it a lively appearance while maintaining its reliability.

▼店铺外立面,Overview of the exterior ©偏方摄影

▼由室外望向后场陈列空间,View from the outside to the interior display space ©偏方摄影

红砖、混凝土、花岗石、实木等自然硬质材料的运用更好的凸显服装本身的亲肤柔软。材质色调的选择上,整体以大地色系贯穿空间,柔和宁静,会让人产生一种愉悦的张力。通过连接内外部材料的连接,我们努力营造一种能够给人留下持久视觉印象的空间氛围。

The use of naturally hard materials such as red brick, concrete, granite, and solid wood helps to highlight the skin-friendly softness of the clothes itself in a more compelling manner. The general selection of material tones, which are gentle and calm, and consist of earth tones throughout the area. It will result in a tension that is in a good way. Our goal is to produce a design that can make an indelible mark on one’s perception of it through the integration of internal and exterior components.

▼旋转楼梯细节,Detailed view of the stair ©偏方摄影

▼材料细节,Detailed view of the materials ©偏方摄影

▼1F平面图,Ground floor plan ©Geemo Design

▼2F平面图,First floor plan ©Geemo Design

 

项目名称:wassup house东山口店
项目类型:服装零售
硬装设计:Geemo Design 治木设计
设计团队:石朝思、易毅、李卓航
项目地址:广州
主要材料:预制混凝土板、陶砖、木料、花岗石、水磨石
完工时间:2022
项目面积:160平方米
摄影团队:偏方摄影

Project name: wassup house at Dongshankou
Program: Store
Design firm: Geemo Design
Designer team: Kirin/ Yi/ Hang
Project location: Guangzhou, China
Completion time: 2022
Area: 160sqm
Photograph: Pian Fang

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注