住宅是对有限资源的试验,它通过减少空间、材料和技术解决方案来使空间灵活性最大化。为了应对我们当下社会瞬息万变的未知性,这个现有85平方米的公寓改造项目被设想为一个可居住于其间的开放和未定义的系统。它是一个命题的系统,而不是一个限制性的系统。

The home is an exercise of limited resources, in which the reduction of spatial, material and technological solutions allows the maximum flexibility of use. In response to the ever-changing uncertainty we currently live in as a society, the project, the renovation of an existing 85m2 apartment, is conceived as an open and undefined system capable of functioning as a backdrop to whoever inhabits it. A propositional system, not a limiting one.

▼项目概览,overview of the project © Luis Diaz Diaz

此项目打破了固定且传统的布局理念,通过串联一系列房间,使它们在功能分区上是通用的,但在物理空间上是具象的。由此一来,该住宅充分迎合了当代生活的需求,而不是一味遵循市场驱动的逻辑。

The home distances itself from fixed and conventional distributions through the linkage of a series rooms that are programmatically generic but spatially specific. With this, the home is able to respond to the demands of a contemporary living and not market driven logics.

▼通用的功能空间,a series rooms that are programmatically generic © Luis Diaz Diaz

在空间上,该项目运用一个不对称的网格来规划和衔接现有空间。每个长方形房间通过一组大型中央门洞相互串联,形成了沟通所有空间的围墙,建立起视觉上的连续性,进而放大空间的同时,淡化了空间的使用限制。

Spatially, the project is resolved through an asymmetric grid that organizes and articulates the given space. Each room, of rectangular proportions, is connected with each other through a series of large, central apertures, creating a spatial enfilade that communicates all spaces and establishes a visual continuity amplifying the space whilst diluting its use limits.

▼一组中央门洞串联起所有空间,a series of central apertures that communicates all spaces © Luis Diaz Diaz

▼视觉上的连续性,a visual continuity © Luis Diaz Diaz

▼门洞淡化了空间的限制,central apertures that dilute spatial use limits © Luis Diaz Diaz

▼门洞近景,close view of the central aperture © Luis Diaz Diaz

该项目的材料配色是直接且不加修饰的。环氧树脂制成的地板消除了尺度感,而粗糙且空旷天花板因喷溅石膏造成的不准确性而呈现出巴洛克的装饰风格。被镜面遮掩的烹饪区则简单地淡出了人们的视线。

The project’s material palette is direct and bare. The floor, made out of epoxy resin, erases any sense of scale while the ceiling, rough and cavernous, presents itself ornamentally baroque as a result of the splashed plaster’s imprecision. The cooking area, covered in mirrors, simply disappears.

▼不加修饰的材料配色,bare material palette © Luis Diaz Diaz

▼天花板细部,details of the ceiling © Luis Diaz Diaz

▼烹饪区,the cooking area © Luis Diaz Diaz

▼厨房台面近景,a close view of the kitchen countertop © Luis Diaz Diaz

▼厨房台面细部,details of the kitchen countertop © Luis Diaz Diaz

尽管这个项目呈现的无菌空间美学使人联想到科洛米纳的现代运动和20世纪流行病的类比,但是这个项目的内部空间不是对新式卫生标准的回应,而是对社会标准的映射。一个具有双重意义的系统能够服务于它的居住者,同时不会展现固定不变的生活方式。

Even though the project’s aesthetics could be de- scribed as aseptic, recalling Colomina’s analogies between the Modern Movement and 20th century pandemics, the project’s interior architecture is reduced not as a response to newly defined sanitary standards but social ones. An ambiguous system capable of serving the inhabitant it receives, without projecting fixed and immovable living definitions.

▼浴室,bathroom © Luis Diaz Diaz

▼平面图, floor plan  © HANGHAR

▼家具布置1, furniture plan 1 © HANGHAR

▼家具布置2, furniture plan 2 © HANGHAR

▼家具布置3, furniture plan 3 © HANGHAR

▼轴测图,axon  © HANGHAR

Title: Ronda House
Year: 2020
Proyect: House renovation
Client: Private
Architect: HANGHAR
Status: Built
Contractor: Miguel Madrid e Hijos S.L. Size: 85 m2
Location: Murcia, Spain
Photography: Luis Díaz Díaz

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注