这是弹性工作室为 TU打造的第四个形象店,也可以说是 TU 与弹性合作的起源。TU一直以来传达的品牌理念是不激进,不妥协,风格无束,温柔亦有力的当代女性形象。

This is the fourth store image created by Tens Atelier for TU and can be considered as the origin of the collaboration between TU and Tens Atelier. TU has always conveyed the brand’s philosophy of a contemporary feminine image that is not aggressive, not compromised, unrestrained in style, gentle but also powerful.

▼TU晶耀前滩正式店项目概况,General view © 禾谋制像

去年上海时装周期间TU 品牌受邀在晶耀前滩设立快闪店,项目周期非常短,从设计到落地仅15天。结合 TU 新一季的理念《康定斯基·即兴几何》,通过对面料的扭曲旋转来分制空间,开放的空间加上面料的张力,吸引了往来的顾客视线。也让这家快闪店成为商场内的人气店铺,最终品牌方决定在此开设正式门店,于是就有了这第四个形象“流金沙龙”。

▼TU晶耀前滩快闪店生成逻辑,Pop-up store design generation diagram © 弹性工作室

▼TU晶耀前滩快闪店局部,Part of TU Pop-up store © 禾谋制像

Last year during Shanghai Fashion Week TU was invited to set up a Pop-up store at Crystal Plaza, with a very short project cycle of only 15 days from design to opening. Combined with TU’s new season concept “Kandinsky – Impromptu Geometry”, the open space and the tension of the fabrics were used to divide the space, attracting the attention of customers. The Pop-up store became a popular shop in the mall, and the brand decided to open an official shop there, which led to the fourth image of the “Golden Salon”.

▼项目入口,entrance © 禾谋制像

与快闪店和TU天安千树主题店设计的侧重点不同的是,正式店甲方希望整体风格可以延续TU简约温柔的品牌理念,用极简的设计向人们传达柔美的线条感。为了呼应品牌概念,用空间来衬托产品,以尽可能克制的设计手法来体现品牌本身的质感之美。

▼轴测图,Axonometric © 弹性工作室

Unlike the pop-up store and the 1000 Trees store, the client wanted the overall style of the this store to continue TU’s simple and gentle brand concept, using minimalist design to convey a sense of soft lines to people. In order to echo the brand concept, the space was used to highlight the products, and to reflect the beauty of the brand itself with a restrained design approach.

▼入口异型曲面墙体,Curved walls © 禾谋制像

我们依旧引入了面料的概念,我们将墙面设计成曲线的波浪造型,主体结构是由一些曲面的墙壁围合而成,为了在单一曲面的基础上做一些变化,经过多次曲率的调整便完成了墙体的最终造型。空间无以名状,界限模糊,相互渗透,形成“流动性空间”,将流动性融合在空间之中,鲜活灵动。宛如一块褶皱的面料将顾客包裹在一个温柔的空间之中,打造一个即开放又内敛含蓄的空间形象。

We have continued to use the concept of fabric, the main structure is made up of a number of curved walls, and the final shape of the wall is completed with a number of curvature adjustments in order to create some variation on the single curved surface. The boundaries of the space are blurred and interpenetrated, creating a ‘fluid space’, where fluidity is fused into the space in a vivid and dynamic way. Like a folded fabric wrapping the customer in a gentle space, it creates an image of the space that is both open and introspective.

▼“流动性空间”,Fluid space © 禾谋制像

灯光沿着波浪造型在墙面上投射出的光影效果,使极简空间富有韵律与层次感。在空间色调上统一选用温暖的大地色系,以体现自然质朴的美感。

The effect of light and shadow projected on the walls along the wave form gives the minimalist space a sense of rhythm and hierarchy. Warm earth tones are used to reflect the natural and unadorned of the space.

▼无边绵延的灯光,Infinite stretches of light © 禾谋制像

入口收敛,顾客从商场公区看向室内,若隐若现。借助流畅的极富动态的、有方向引导性的线条,创造一种流动的、贯通的空间效果。无边且连贯的曲面,如同一层柔软的面纱,丰富空间层次的同时增加了小空间的体验感,给予人无限的想象,引导顾客主动去发现与探索。

The entrance is converging, with customers looking into the shop from the public area, gleamingly. With the fluent, dynamic, guided lines, creating a flowing and coherent spatial effect. The infinite and coherent curved surfaces, like a soft veil, enrich the space and add to the experience of the space, giving rise to an infinite imagination and leading the customer to discover and explore.

▼异型曲面展示,Curved surface presentation © 禾谋制像

▼异型曲面近景,Curved surface presentation © 禾谋制像

▼空间细部,Details © 禾谋制像

开放式的布局中,我们在空间中置入了一个漏斗型的体块,以界定空间的使用功能。漏斗的上方模拟天窗,光线柔和的撒向室内,漏斗的内部则是收银区域,漏斗空间阻隔的则是试衣间及仓储空间。

In the open plan layout, a funnel-shaped block has been placed in the space to define the functions of the space. The top of the funnel mimics a skylight, which softly floods the room with light, while the inside of the funnel houses the cashier’s area, with the fitting room and storage space blocked off by the funnel space.

▼服务台视角,Check counter view © 禾谋制像

▼休闲等候区, Lounge waiting area © 禾谋制像

▼镜子划分空间功能,Mirror divides the function of the space © 禾谋制像

▼空间细部,Details © 禾谋制像

▼平面图,Plan © 弹性工作室

▼天花图,Ceiling plan © 弹性工作室

项目名称:TU晶耀前滩店
项目地点:中国 上海 晶耀前滩
项目面积:81㎡
业主单位:TU服饰
设计公司:弹性工作室
设计总监:谭晨
设计团队:牧之、郭燕琴、胡利生、亨博、杨育杭
施工单位:上海琢善工程管理咨询有限公司
完成年份:2022.10
摄影版权:禾谋制像
联系邮箱: tensatelier@foxmail.com
灯具品牌:iGuzzini
主要材料:艺术涂料、微水泥、真石漆、微水泥砖、不锈钢

Project Name: TU Crystal Plaza Shanghai
Location: Crystal Plaza, Shanghai, China
Area: 81sqm
Client: TU
Spatial Design: Tens Atelier
Design Lead:Tanen
Design Team:Yui、Ankey、Hulisheng、Honber、Thomas
Contractor: Shanghai Takuzen Construction Consulting CO., Ltd
Completion Time: Oct 2022
Photography:MRC
Website:http://www.tensatelier.cn/
For more information, contact: tensatelier@foxmail.com
Lighting: iGuzzini
Materials: Art coating、micro-cement、delicate stone paint、micro-cement brick、stainless steel

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注