近年来,马德里的平均房价现已超出大多数人的承受能力,这一危机正在改变多代人的生活。本次项目位于马德里市飞速发展的卡拉班切尔区,受目前经济适用房危机的影响,众多市民选择迁居于此。

The average cost of a home in Madrid is beyond the reach of most people, a crisis which is defining the lives of many generations. The project is located in the rapidly-gentrifying neighborhood of Carabanchel, where, due to the affordable housing crisis the city is currently suffering, many citizens are moving to.

▼项目概览,Overview ©Luis Díaz Díaz

项目通过打造一处空旷干净的空间来解决上述情况,使居民能够在有限的预算内既节省了建造成本,又可以重新装饰自己的家。这种干净的室内环境不仅为未来的设计干预提供了可能性,同时也使其远离了装修和配件的利润占比较大的市场驱动策略的影响。

▼项目轴测图,Axonometrics ©HANGHAR

The project tackles such situation by providing a raw, unfinished setting that allows the inhabitants to renovate their home within a limited budget while saving build costs. This naked scenario poses the possibility of allowing future interventions to occur and distance itself from market driven logics in which finishes and fittings make for a large percentage of the developer’s profit.

▼干净简约的室内空间,Clean and simple interior space ©Luis Díaz Díaz

公寓原有的布局通过修建一面设备齐全的墙体得以维持和加强,墙体内部包含厨房和浴室的管道、电线以及储藏室,表面由铝包覆形成了一个抽象的背景,不仅可以反射光线,还可倒映出围绕着这个一体化操作平台进行的一系列家庭活动。公寓的结构由网格状的工字钢梁和柱子系统组成,它不仅有效地规划了整体空间的布局,同时清晰划分了公区与私人区域之间的界限。

The apartment’s original distribution is maintained and enhanced by the construction of a technically equipped wall that contains the plumbing, electrical cabling and storage for both the kitchen and the bathroom. Covered in raw aluminum, it sets an abstract background that reflects not only light, but the domestic activities that occur around a large, monolithic working surface. The apartment’s structure, a grid-like system of steel I-beams and pillars, organizes the space and delimitates the hierarchy between the public and private areas.

▼厨房空间,Kitchen area ©Luis Díaz Díaz

▼用铝包覆的墙体,The aluminium cladded walls ©Luis Díaz Díaz

▼采用瓷砖铺设的工作台,The tiled worktops ©Luis Díaz Díaz

住宅内部均由原生态的基础材料构成,其中环氧树脂打造的反光地板与斑驳粗糙的石膏天花板在空间内形成鲜明对比。厨房的工作台和浴室均采用简单、耐用且防水的瓷砖铺设。单一的灰色调实现了环境追求的原生态感,同时在局部使用当地红色大理石进行点缀的细节化处理,使整个空间氛围得以提升。

▼从生活区望向卧室,View from the living area to the bedroom ©Luis Díaz Díaz

▼卧室空间,Bedroom ©Luis Díaz Díaz

▼从卧室望向厨房空间,View from the bedroom to the kitchen area ©Luis Díaz Díaz

▼厨房与生活空间的过渡区,Transition area between kitchen and living space ©Luis Díaz Díaz

The materiality is raw and basic. The home’s reflective, continuous epoxy resin floor contrasts with the grotesque and cavernous presence of the splashed plaster ceiling. The kitchen’s working station and bathroom are covered in simple, ceramic tiling: durable and water-proof. The environment, grey and monotonous, a result of the nakedness of the space, is elevated with limited detailing in local red marble.

▼室内材料细节,Detailed view of the interior materials ©Luis Díaz Díaz

▼瓷砖铺设的浴室空间,Tiled bathroom space ©Luis Díaz Díaz

▼项目平面图,The plan ©HANGHAR

Title: Rio House
Year: 2022
Project: House renovation
Client: Private
Architect: HANGHAR
Status: Built
Contractor: Vistto
Size: 85 m2
Location: Madrid, Spain
Photography: Luis Díaz Díaz

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注