这是位于西班牙南部一栋50年代建筑中的160平方米公寓改造项目。该项目是穆尔西亚市第一座钢筋混凝土高层建筑,由于其建筑材料质量问题导致不得不拆除整个公寓进行重建。业主是一对在郊区生活多年后想搬回城市居住的退休夫妇,他们将公寓设想成一个既能满足日常需求又能接待朋友和家人的空间。

The project consists of the renovation of a 160m2 apartment in a 1950s building in the south of Spain. The building, the first reinforced concrete high-rise in the city, was built with poor construction materials which lead to the decision of having to demolish the entire apartment and rebuild from scratch.The owners, a retired couple who wanted to move back to the city after years of living in the suburbs, wanted a space that could both accommodate everyday needs whilst simultaneously be able to host friends and family.

▼项目概览,overview of the project © Luis Diaz Diaz

“奇迹”和“伪装”是这个项目的关键词。住宅的储藏室和一系列线性内置柜规划并构筑了整个空间,定义了代表项目实质的空间边界。最终打造出一个精细划定的开放空间,含蓄表达功能分区的同时,允许多种可能性并存。

Wonder and disguise played a crucial role in this project. The house’s storage, a series of linear built-in-place cabinets, organize and structure the space, defining a volumetric perimeter that carries the materiality of the project. The result is a finely delimited, open space that refuses to express its program but allow for multiple possibilities to co-exist.

▼储藏室和一系列线性内置柜规划并构筑了整个空间,storage and a series of linear built-in-place cabinets organize and structure the space © Luis Diaz Diaz

▼橱柜细部, details of the built-in cabinets © Luis Diaz Diaz

该公寓由两个主要的空间元素组成:六个白色橡木衣柜,排布出通往卧室和浴室的通道;两个深绿色的金属橱柜,作为储物柜的同时界定了烹饪区域。

The apartment consists of two main spatial elements: six white oak wardrobes that organize the access to bedrooms and bathrooms and two deep-green metallic cabinets that act as storage and define the cooking area.

▼衣柜和橱柜排布出通往卧室和浴室的通道, the wardrobes and cabinets organize the access to the bedrooms and bathrooms © Luis Diaz Diaz

▼界定烹饪区域的储物柜, cabinets that act as storage and define the cooking area © Luis Diaz Diaz

这些橱柜由轻薄的穿孔钢材制成,欲盖弥彰地展示了业主的个人物品。餐具、亚麻布、衣物、清洁用品或食物都被随意地摆放在一起。

Made of thin, perforated steel, these cabinets ambiguously mask and showcase the owner’s possessions. Tableware, linen, clothes, cleaning supplies or food are unintentionally staged together.

▼穿孔钢材制成的橱柜, the cabinets made of perforated steel © Luis Diaz Diaz

▼橱柜细节, details of the cabinets © Luis Diaz Diaz

▼透过橱柜看业主的所有物,these cabinets ambiguously mask and showcase the owner’s possessions © Luis Diaz Diaz

作为厨房台面的绿色水磨石强调了烹饪的区域。

The cooking area is highlighted by a green, terrazzo piece that serves as the kitchen countertop.

▼烹饪区,the cooking area © Luis Diaz Diaz

▼一块绿色水磨石作为厨房台面,a green, terrazzo piece that serves as the kitchen countertop © Luis Diaz Diaz

▼厨房台面细节,details of the kitchen countertop © Luis Diaz Diaz

精致的材料以简洁直接的形式表达出来。住宅的地板均选用10×60厘米的米白色瓷砖,通过旋转45度来表达其独立性。住宅的最末端是T形的住宅公共区域。它由大橡木窗界定,框住了城市主干道的风景,并为房间引入自然光。

The materials are refined but direct and simple. The flooring of the house is solved with one material: 10×60 cm off-white, ceramic tiles that are turned 45 degrees in order to express its independence. At the very end, a T-shaped space holds the most public area of the house. It is defined by large, oak windows, that frame the views towards the city’s main boulevard and flood the room with natural light.

▼从过道看公共区域,view from the hallway to the public area © Luis Diaz Diaz

▼公共区域,public area of the house © Luis Diaz Diaz

▼橡木窗框住了城市主干道的风景,oak windows that frame the views towards the city’s main boulevard © Luis Diaz Diaz

▼平面图, floor plan  © HANGHAR

Title: First House
Year: 2019
Commission: Interior renovation
Client: Private
Architect: HANGHAR
Status: Built
Size: 160 m2
Location: Murcia, Spain
Photographs: Luis Diaz Diaz
Photographer’s website: www.luisdiazdiaz.com

发表回复

您的电子邮箱地址不会被公开。 必填项已用*标注