故事背景
STORY background

由JKMM建筑事务所设计的芬兰馆将于本周在2020迪拜世博会正式开幕,设计的灵感来自芬兰的自然、设计和创新精神。这座被称为“雪岬”的建筑的主题为“共享未来的幸福”,核心理念旨在突出芬兰对可持续发展的承诺,以及与自然的深厚联系,同时为游客们带来难忘的参观体验。

Metaphorically bringing snow to the desert, this week sees the opening at Expo 2020 Dubai (rescheduled from last year) of JKMM Architects’ Finland Pavilion, which is inspired by Finnish nature, design and innovation. The building – known as ‘Snow Cape’ – has as its theme ‘Sharing Future Happiness’ and will highlight Finland’s commitment to sustainability and its deep connection with nature, as well as ensuring a memorable visitor experience.

▼芬兰馆概览,overall of the Finland Pavilion 2020 © Marc Goodwin

JKMM建筑事务所创始人兼创意合伙人Teemu Kurkela解释道:“在设计展馆时,我们试图将芬兰的自然元素引入阿联酋与迪拜。展馆的设计灵感来源于初冬时覆盖在芬兰大地上的一层薄薄的白色积雪。在芬兰语中,它被称为‘Lumi’,译为‘雪’。而主入口的灵感则来自传统的阿拉伯帐篷。两种文化在展馆的建筑理念中相遇,我们希望这里会成为整个世博会中最理想的面对面交谈场所。”

Teemu Kurkela, Founder and Creative Partner at JKMM Architects, explains: “In designing the pavilion, we sought to bring a fragment of Finnish nature to UAE and Dubai. The pavilion was inspired by the thin white layer of first snow that covers the Finnish landscape at the beginning of winter. In Finnish, it is called ‘Lumi’, which means snow. The main entrance was inspired by a traditional Arabic tent. Two cultures meet in the architectural concept of the pavilion. Hopefully, this will be the best space in Expo for meeting face-to-face.”

▼建筑外观,exterior appearance © Marc Goodwin

通过巧妙的空间设计与精挑细选的材料,所有人的感官都会在参观的过程中被激活。柔软轻盈的立面面料与坚硬的花岗岩地砖形成强烈的对比。浅水池宛如一潭幽暗的湖水,发出潺潺的流水声,同时降低了周围空气的温度,营造出凉爽的体感环境。总而言之,种种的体验都会让人们联想起芬兰清澈的湖水与新鲜的空气。

A visit to the pavilion will activate all human senses, both through the spatial design and the materials. The soft and light façade fabric will be in strong contrast to the hard granite floor tiles. Water in dark ‘lakes’ (shallow water pools) will create gentle sounds and cool the air around them. Overall, the experience will evoke Finland’s clean water and fresh air.

▼建筑前的两潭水池代表了湖泊,
The two shallow pools in front of the building represent lakes © Stephane Aboudaram, We are content(s)

 

可持续性
SUSTAINABILITY

芬兰作为循环经济发展模式的开发者与先行者,其在世博会的展馆设计也致力于体现出这一原则。可持续发展是整个设计和施工过程的指导主题。除了少数从芬兰进口的材料外,芬兰馆“雪岬”几乎全部使用当地采购的材料建造,从而减少了不必要的后勤与运输造成的环境负担。展馆的拆解流程也被提前考虑在设计中,建筑的可持续性成为其设计的重要依据之一,其中包括建筑结构在世博会结束之后的二次利用方案。

Finland was the first country to create a roadmap to a circular economy and JKMM have stayed true to these principles in the design and construction of Snow Cape. Sustainability was a guiding theme throughout the design and construction process. With the exception of a limited number of Finnish materials being imported, Snow Cape was built almost entirely using locally sourced material, thereby reducing the environmental burden caused by unnecessary logistics and transportation. Nor was dismantling an afterthought; it actively informed the pavilion’s design, including plans for the structure’s life after Expo.

▼分析图,diagram © JKMM Architects

 

概览融合
FUSION OF IDEAS

概念的融合成就了如今的芬兰馆,它是芬兰自然的一部分,象征着将芬兰特有的冰雪、花岗岩、森林和湖水,并将这些自然元素带入了沙漠之中。入口的帐篷形式体现了芬兰文化与游牧传统。建筑的外部结构与室内装潢则是对芬兰历来的极简主义和现代主义设计的致敬,这种设计风格也是由建筑的功能所决定的。芬兰馆“雪岬”是人们在世博会上聚会休闲的理想场所,是一处远离喧嚣的宁静之地,同时也是一位来自芬兰的信使,隐喻了该国对实践可持续发展的决心。

The building interweaves several ideas. The pavilion is a fragment of Finnish Nature, symbolically bringing into the desert the snow, granite, forests, and water that characterise the country. Culture is celebrated by Snow Cape’s tentlike form, which makes reference to Finland’s own nomadic heritage. The structure’s exterior and interior are a nod to Finland’s long tradition of minimalist and modernist Design, which is informed by the building’s Function. Snow Cape is a place of Meeting at Expo, a calming and cool respite from the surrounding bustle. The pavilion is a metaphorical messenger from Finland, the ‘lab of Sustainability’.

▼入口的形式想让联系起雪地斗篷与帐篷,
The form of the entrance is intended to connect the snow cape and the tent © Marc Goodwin

▼入口外观细部,exterior detail of the entrance © Marc Goodwin

▼水池中的芬兰花岗岩瓷砖,Finnish granite tiles in the pool © Stephane Aboudaram, We are content(s)

 

设计元素
DESIGN ELEMENTS

五大设计元素在展馆中相互交织:

1)展馆的帆状入口既具有标识性,同时也为整个场馆引入了凉爽的微风。在视觉上,缎纹铝制表面与有机的形状同附近浅水池的“水”元素相互呼应,彰显出设计对自然的关注。

2)结构简单是芬兰馆设计的首要特点,同时这个简洁的建筑结构又具有强大的视觉吸引力,让人们联想起雪地斗篷与帐篷的入口。富有张力的工业织物材料采用了纯白色调,最大限度地减少了建筑对太阳光的吸收,并为游客们提供了带有遮阳的场所。

3)建筑的核心是一个木制的峡谷式空间,作为会议中心,为人们提供了一个面对面对谈的场所。这个木制空间宛如一尊精致的雕塑,弯曲的板条木饰面与水滴形状的开窗定义了整个空间的氛围。木制材料温暖的触感与柔和的造型延续了芬兰经典设计和艺术作品中的木造工艺传统。

4)展馆内以及水景周围的芬兰花岗岩瓷砖(低碳且100%可回收)代表了“冰雪艺术”元素,灵感源自芬兰冰冻湖泊上的圆盘状浮冰。瓷砖丰富的组合方式排列在一起,以具像化的方式深刻地反映了气候变化导致的北欧冰雪融化。

5)展馆前的两潭水池被命名为“清泉”,代表了两座湖泊(芬兰约有188,000座湖泊),池水能够给周围空气降温,使环境保持凉爽,并且进一步强调出芬兰与自然的联系。

▼入口内部概览,interior of the entrance area © Stephane Aboudaram, We are content(s)

▼弯曲的板条木饰面与水滴形状的开窗定义了整个空间的氛围,
curved slatted-wooden surfaces and water droplet-shaped oculus © Stephane Aboudaram, We are content(s)

▼入口与通道细部,
details of the entrance and the path © Stephane Aboudaram, We are content(s) / Marc Goodwin

Five elements are woven together in the design of the pavilion:

1) Cool Breeze is the sail-like signage at the pavilion’s entrance. The satin-textured aluminium surface and organic shape work visually with nearby water elements to announce a focus on nature.

2) First Snow characterises the structure’s simple, but striking, appearance that simultaneously evokes a snow cape and the opening to a tent. The tensioned industrial fabric’s pure white colour minimises solar gain and offers shelter from the sun.

3) Wooden Heart is a central gorge-like space carved into the building and designed as a hub for face-to-face meetings. Sculptural in nature, it is defined by its curved slatted-wooden surfaces and water droplet-shaped oculus. The material’s gentle shaping and tactile quality continue the tradition of shaping wood found in iconic Finnish design classics and works of art.

4) Frozen Art, taking inspiration from the disk-shaped ice on Finland’s frozen lakes, is the name given to the Finnish granite tiles (low-carbon and 100 per cent recyclable) found inside the pavilion, as well as in and around the water features. Composed from a variety of specimens, Frozen Art is poignant reference to climate change-induced Nordic snow- and ice-melt.

5) Fresh Water is the name given to the pools in front of the pavilion. Representing two lakes (Finland has some 188,000), the water cools the air and reinforces the Finnish engagement with nature.

▼面对面会议中心,hub for face-to-face meetings © Stephane Aboudaram, We are content(s)

▼高耸的空间感与巨大的水滴型天窗,
The soaring sense of space and the huge teardrop-shaped skylight © Stephane Aboudaram, We are content(s)

展馆内部简洁的设计在最大限度上减少了不必要的饰面包装,进而节约了整体建筑材料的使用。据Business Finland最近证实,该建筑将在原地继续使用5年,之后80% – 85%的建筑材料将被回收和再利用。

The simple design of the pavilion’s interiors (a pared-down shell) minimises unnecessary additional claddings, enabling JKMM to reduce the overall use of materials. Business Finland has recently confirmed that the structure will remain in situ for a further five years, after which 80–85 per cent of the materials used in its construction will be recycled and reused.

▼天窗细部,details of the skylight © Stephane Aboudaram, We are content(s)

 

内在幸福
HAPPINESS INSIDE

“我们希望游客们能够沉浸在芬兰与自然以及可持续发展的深厚联系中。芬兰的幸福价值观、循环经济以及创新精神都在整个展馆和展览设计中得到了体现。”2020年迪拜世博会芬兰总代表Severi Keinälä说。

“We want visitors to Snow Cape to immerse themselves in our deep connection to nature and sustainability. The Finnish values of happiness, circular economy and innovations are being showcased throughout the pavilion and exhibition design.” says Severi Keinälä, Commissioner General of Finland at Expo 2020 Dubai.

▼展览空间概览,overall of the exhibition © Marc Goodwin

一条长达53米的电影屏幕环绕在芬兰馆的展览空间内,它为人们打开了一扇窥探芬兰人真实生活场景的窗户,游客们将跟随着主角女孩,一起体验在这个世界上最幸福的国家生活成长过程中发生的故事。通过天花板上的灯光装置、身临其境的音频设计以及精心策划的展览,游客们将完全沉浸在这个全景故事线中。展览设计由futuddesign、Sun Effects、Flatlight Creative House,以及JKMM Architects事务所合作完成,彰显出人类、原生自然以及科技之间的共生关系,并展示出这种共生关系如何为人类带来更多的幸福。

Looping around Snow Cape’s exhibition space, a 53-meter-long film display opens a window to see glimpses of life events of a girl growing up in the world’s happiest country. This full panoramic storyline is complimented by an immersive experience in forms of a ceiling light installation, enlivening audio scape and carefully curated exhibits. An exhibition design collaboration between Futudesign, Sun Effects, Flatlight Creative House and JKMM Architects, it communicates how a symbiosis between people, pure nature and technology can lead to greater happiness.

▼环绕在芬兰馆展览空间内的电影屏幕,the 53-meter-long film looping around Snow Cape’s exhibition space © Marc Goodwin

▼电影记录了一个小女孩在芬兰的真实生活,
The film follows the real life of a little girl in Finland © Stephane Aboudaram, We are content(s)

多家芬兰公司都积极参与了芬兰馆的建设,包括KONE集团(门和定制电梯制造商)和Halton集团(展览通风系统建造商)。他们的领导人,以及在芬兰馆参展的100多家芬兰公司的领导人都明白,他们的公司是实现可持续发展以及芬兰正在努力实现的循环经济目标的关键基石。

Several Finnish companies have been actively involved in the construction of the Finnish pavilion, including KONE (doors and bespoke lifts) and Halton Group (exhibition air ventilation system). Their leaders, alongside those of the over 100 Finnish companies exhibiting within Snow Cape, understand that they are key cornerstones in achieving the sustainability success and circular economy goals for which Finland strives.

▼精心设计的光影与音效提供了沉浸式的参观体验,Carefully designed lighting and sound effects provide an immersive viewing experience © Marc Goodwin

▼灯光与装饰细部,lighting and decorative detail © Marc Goodwin

▼夜景,night view © Marc Goodwin

▼总平面图,master plan © JKMM Architects

▼底层平面图,ground floor plan © JKMM Architects

▼二层平面图,upper floor plan © JKMM Architects

▼入口立面图,elevation © JKMM Architects

▼剖面图,sections © JKMM Architects

BASIC INFORMATION
Project name:Finland Pavilion Dubai Expo 2020
Type:Competition, 1st Prize 2018
Location:Dubai, United Arab Emirates
Status:Completed
Year:2018 – 2021
Scale:Total gross floor area 1867 m2
Client:Business Finland
FACTS & FIGURES
Completed:2021
Schedule:2018 – 2021
Total scope:
1867 m2 gross floor area 15 m high
19 m wide
49 m long
3 levels
1 custom-made elevator 2 staircases
Client:Business Finland (Helsinki, Finland)
Lead architect:JKMM Architects (Helsinki, Finland)
Project management and general contractor:Expomobilia AG (Switzerland)
Architect of record / consultant UAE:NSD Architectural Consultants (Dubai, UAE)
Main contractor (construction UAE):Cimolai Rimond (Dubai, UAE)
Total area of white “Snow Cape” i.e. façade fabric surface: approximately 2000 m2 Total area of wooden wall surface in the “Gorge”: 750 m2
Total length of wooden slats in the Gorge wall: more than 22 km
Maximum height of the tent-like entrance opening: 13 m
Maximum height of triangular entrance opening to the Gorge: 7.5 m
Maximum height of the Gorge: 15 m
More than 4000 granite tiles form the pavement in the main entrance and Gorge area. More than 2000 granite tiles form the artistic pattern in the shallow lakes in front of the pavilion.

发表评论

您的电子邮箱地址不会被公开。